B-FAST: snelle interventies in het buitenland

B-FAST (Belgian First Aid & Support Team) is de snelle interventie-eenheid van de federale overheid bij rampen in het buitenland.

Het gaat om een interdepartementale structuur, samengesteld uit diensten van de Eerste Minister, Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken, Defensie, Volksgezondheid, Begroting en Ontwikkelingssamenwerking.

In 2010 behaalde B-FAST een kwaliteitslabel, toegekend door de VN. De interventiecapaciteit van de reddingsteams kreeg hierdoor internationale erkenning.

B-FAST beschikt over verschillende interventiemodules. Er is een standaardmodule voor generieke ondersteuning en daarnaast zijn er de rampspecifieke modules: Urban Search & Rescue, Emergency Temporary Shelter, Field Hospital, Water Purification System, High Capacity Pumping …

Meer info op www.b-fast.be.

Focus op voertuigen

 

Nissan Patrol

Dit commandovoertuig is een 4x4, geschikt voor alle terreinen. Het is uitgerust met een Communication Information System en heeft een redelijk grote laadcapaciteit (zowel personen als materieel). Het is onmiddellijk transporteerbaar in een C-130-vliegtuig (twee voertuigen per C-130).

Unimog Cargo

Dit voertuig is geschikt voor alle terreinen en wordt hoofdzakelijk gebruikt voor Urban Search & Rescue. Het voertuig is makkelijk inzetbaar bij natuurrampen en heeft een redelijk grote laadcapaciteit (materieel, personeel en slachtoffers). Het is onmiddellijk transporteerbaar in een C-130-vliegtuig (twee voertuigen per C-130) en kan eveneens per helikopter worden vervoerd.