Civiele Veiligheid

Civiele Bescherming

Hoop op het beste, maar wees voorbereid op het ergste” zou het motto kunnen zijn van de Civiele Bescherming, een essentiële dienst die de brandweer, de politie en de overheden (gouverneurs, burgemeesters…) die erom vragen, ondersteunt.

De Civiele Bescherming anticipeert op veranderingen. Zij beschikt over gespecialiseerde middelen om noodsituaties aan te pakken (branden, overstromingen, ongevallen, verontreiniging, natuurrampen).

Naast de uitzonderlijke gebeurtenissen zijn er de dagelijkse missies: de ontmanteling van drugslaboratoria, interventies om olievervuiling op te ruimen, enz.

Ook de internationale opdrachten van de Civiele Bescherming mogen niet vergeten worden.  Dit jaar namen zij deel aan twee belangrijke internationale missies: de logistieke bijstand in Turkije na de aardbevingen en de pompwerkzaamheden tijdens de overstromingen in Noord-Italië. België is een sterke speler en toont zich solidair wanneer ons land om hulp wordt gevraagd.

In totaal vonden er niet minder dan 1.749 interventies plaats in 2022 en 431 in de eerste maanden van 2023, wat neerkomt op 53.480 werkuren en meer dan 1.400.000 afgelegde kilometers.

Direct onder het gezag van de minister van Binnenlandse Zaken stelt de Civiele Bescherming haar prestaties voortdurend in vraag om haar primaire opdracht te verzekeren: de burgers dienen en redden.

Beschrijving voertuigen Civiele Bescherming die deelnemen aan het defilé

 

  • CBRN SIGIS (Brasschaat)

Dit toestel staat ingebouwd in een voertuig om een snelle mobiele monitoring en meting op verre afstand mogelijk te maken van milieu en industriële gassen.

 

  • Drone-voertuig (Brasschaat)

Het drone voertuig vervoert uiteraard de drone(s) en heeft alles bij zich om autonoom te functioneren. Dit voertuig heeft eigen stroom- en internetvoorziening zodat de beelden draadloos kunnen doorgegeven worden aan de andere disciplines. Bovendien is deze ook uitgerust met een groot TV scherm en plotter (printer) om de beeldvorming te ondersteunen.

De drones van de Civiele Bescherming worden voornamelijk ingezet voor (realtime) beeldvorming, meten van gevaarlijke stoffen in de lucht en zoekacties. Concreet werden de drones dit jaar al enkele keren ingezet bij grote industriebranden om bijvoorbeeld met de warmtebeeldcamera van de drone de bluswerkzaamheden te ondersteunen.

 

  • Hytrans 150 (Crisnée)

De Hytrans 150 is een pompsysteem voor zwaar gebruik dat twee soorten ondersteuning mogelijk maakt, afhankelijk van de gebruikte pomp. De eerste configuratie maakt de toevoer van bluswater mogelijk (4000L/min bij +-8 bar) tijdens een grote brand (industrieel type). De tweede configuratie zal worden gebruikt voor het pompen van zwaar water (+-60.000l/min bij 2 bar), dat voorkomt bij overstromingen. Deze laatste werd gebruikt om de tunnel van Cointe leeg te pompen tijdens de overstromingen van juli 2021.

 

  • Camionette FRUB met boot (Crisnée)

Deze wordt voornamelijk ingezet bij overstromingen en dit was dus ook het geval in de zomer van 2021.

 

  • Mobiel Labo (Crisnée)

Dit is een oplegger die volledig is uitgerust als labo waardoor stalen onmiddellijk ter plaatse kunnen worden geanalyseerd. Dit is het enige mobiele labo van het land.

 

 

  • Graafkraan (Brasschaat)

De graafkraan wordt gebruikt als ondersteuning van bluswerkzaamheden. Dit kan zowel bij industriële branden als bos- en heidebranden zijn. Hiernaast wordt ze ook regelmatig ingezet in bijstand van de politie voor DVI opdrachten. Zo was ze onlangs te zien in de serie ‘De cel vermiste personen’ op VRT.

Rescue Dog Belgium

Het team van Rescue Dog Belgium bestaat uit professioneel opgeleide honden en –geleiders van zowel brandweer als Civiele Bescherming. De honden en hun baasjes worden opgeleid om levende personen onder het puin te zoeken en om te helpen om vermiste personen op te sporen. Na een intensieve opleiding aan de brandweerschool staan er professioneel opgeleide hulpverleners en honden op het terrein.

Met meer dan 20 teams verdeeld over twee specialisaties, staan ze klaar om hun opdracht uit te voeren op vraag van de hulpverleningszones of op vraag van en ter ondersteuning van de politie.

Twee specialisaties:

  • De reddingshonden, gespecialiseerd in het zoeken en het redden van bedolven personen, zoals bijvoorbeeld het geval is na de instorting van een gebouw en wanneer er misschien slachtoffers vastzitten onder het puin.
  • De vlakterevierenhonden, gespecialiseerd in het op zoek gaan naar vermiste personen die in gevaar kunnen zijn. Ze doorzoeken op systematische wijze een uitgestrekt gebied, zonder spoor of referentiegeur, op zoek naar elke persoon die zich daar kan bevinden.
Beschrijving voertuigen Rescue Dog Belgium die deelnemen aan het defilé

Er nemen dit jaar 4 voertuigen van Rescue Dog Belgium deel aan het défilé:

  • Voertuig met kennel (Brandweerzone Oost Oost-Vlaanderen)

 

  • Voertuig met kennel (Civiele Bescherming Crisnée)

  • Pick-up (Hulpverleningszone Centrum)

 

  • Pick-up (Civiele Bescherming Brasschaat)

 

Deze vier voertuigen zorgen voor het vervoer van de honden en hun geleiders en werden ingezet bij interventies zoals de gasexplosies in Turnhout (2021) en Oostende (2022), de instorting van een  schoolgebouw in Antwerpen (2021) en de zoekactie naar de vermiste militair Jurgen Conings (2021).

Brandweer

De brandweer staat altijd klaar, met passie en toewijding, om burgers te helpen, hun leefomgeving te beschermen en bij te dragen tot een veiligere samenleving!

De Belgische brandweer, dat zijn 10 438 vrijwilligers en 6 674 beroepsbrandweerlieden die elke dag klaar staan voor ons. De 34 hulpverleningszones en de Brusselse brandweer zijn regelmatig op zoek naar collega’s. Ben (of ken) jij iemand die zelf deel wil uitmaken van de brandweerfamilie? Kijk dan snel op www.brandweer.be

Tijdens het défilé te voet wordt de brandweer vertegenwoordigd door de jeugdbrandweer en de brandweerkadetten. Bij de jeugdbrandweer leren jongeren vanaf 12 jaar een aantal basistechnieken zoals EHBO, knopen leggen, radiocommunicatie en kleine branden blussen. Vanaf 16 jaar is er naast de jeugdbrandweer, de mogelijkheid om een opleiding te volgen aan de brandweerschool als brandweerkadet. Deze opleiding gaat verder en bereidt de jongeren voor op een job bij de brandweer. Zowel bij de jeugdbrandweer als bij de kadetten leren jongeren vertrouwen op anderen en samenwerken in groep. Meer weten over de jeugdbrandweer en de brandweerkadetten? www.brandweer.be/nl/jeugdbrandweer

Het gemotoriseerd defilé bestaat, naast de 2 voertuigen van Rescue Dog Belgium uit nog 7 andere voertuigen die de diversiteit aan brandweeropdrachten aantonen.

Beschrijving voertuigen Brandweer die deelnemen aan het defilé

 

  • Pick-up – Zone de secours Vesdre-Hoëgne & Plateau

De 4×4 pick-up wordt gebruikt voor het redden van personen op gevaarlijke of moeilijk bereikbare plaatsen (bossen, vennen, weilanden,…) door de GRIMP-teams (Groep voor Redding en Interventie op Moeilijke Plaatsen). Daarnaast biedt het voertuig logistieke ondersteuning bij bosbranden en zorgt het ervoor dat het materieel zo dicht mogelijk bij de plaats van de brand kan gebracht worden.

Dit voertuig werd aangekocht na het verlies van een soortgelijk voertuig tijdens de overstromingen van juli 2021.

 

  • Signalisatiewagen – Hulpverleningszone Meetjesland

Dit voertuig wordt gebruikt voor de beveiliging van brandweerpersoneel wanneer zij een interventie uitvoeren op de openbare weg, bv. wanner zij een persoon moeten bevrijden uit een wagen na een ongeval. De signalisatiebalk achteraan op het voertuig waarschuwt het aankomende verkeer om snelheid te minderen.

Dit is het vierde signalisatievoertuig van zone Meetjesland.

 

  • Ladderwagen – Zone de secours Brabant-Wallon

Deze ladderwagen heeft een set Magirus-ladders van 32 meter. Aan de voorzijde bevindt zich een reddingskorf met een laadvermogen van 500 kg.

Het voertuig is uitgerust om veilig op hoogte te werken, zowel voor brandbestrijding als voor technische interventies. De ladderwagen kan ook worden ingezet voor de evacuatie van personen op verzoek van de medische discipline, zodat een patiënt horizontaal naar de begane grond kan worden gebracht.

 

  • Bosbrandweerwagen – Hulpverleningszone Zuidwest Limburg

Deze bosbrandweerwagen beschikt over een tank van 4000 liter. Alle kritische en kwetsbare onderdelen zijn beschermd tegen direct contact met vuur en gloeiende deeltjes.

 

  • Autopomp met koudsnijdend blussysteem – Hulpverleningszone Oost (Oost-Vlaanderen)

De compacte multifunctionele autopomp werd recent ingezet bij een dubbele woningbrand, die ontstond door dakwerken aan één van de woningen, gevolgd door de explosie van een gasfles, waardoor brandende brokstukken terecht kwamen in de bamboestruiken tussen beide woningen. De brandende bamboe verspreidde het vuur naar de achterbouw van de tweede woning, waar het koudsnijdend blussysteem een verdere uitbreiding van de brand kon voorkomen.

 

  • Mobiele commandopost – Hulpverleningszone Westhoek

Deze mobiele commandopost speelt een cruciale rol bij complexe of grootschalige interventies. Het voertuig werd speciaal ontworpen om als een mobiel hoofdkwartier te fungeren. Binnenin is er een commandocentrum met computersystemen en beeldschermen, waardoor real-time informatie over de noodsituatie kan getoond en geanalyseerd worden. Zo kan de brandweer snel en accuraat beslissingen nemen en de inzet van haar middelen optimaliseren. Naast het commandocentrum is er ook een vergaderruimte waarin de verschillende hulpdiensten kunnen overleggen over een gecoördineerde aanpak van de noodsituatie.

  • Ladderwagen – Brandweer Brussel (DBDMH)

Een stad als Brussel kent voor de brandweer wel wat extra uitdagingen, onder meer door de vele hoge gebouwen die de interventies complexer maken. Deze splinternieuwe ladderwagen wordt ingezet bij het blussen van branden of het evacueren van personen in appartementsgebouwen. Doordat de ladder tot 64 meter hoog reikt, kunnen personen t.e.m. 16e verdieping geëvacueerd worden en kan geblust worden tot de 21ste verdieping.

 

Noodnummer 112

Op brandweervoertuigen en ambulances is het noodnummer 112 te zien. Maar iemand in nood of in paniek kan de noodnummers vergeten.

Dankzij de app 112 BE kun je meteen de hulpdienst kiezen die je nodig hebt door te klikken op het juiste icoon: brandweer, ambulance of politie. De app 112 BE kan je gratis downloaden op smartphones (iPhone en Android) en biedt nog heel wat andere voordelen.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van de app112 BE?

  • Betere geolokalisatie : de noodcentrales zien onmiddellijk waar je bent
  • Persoonlijke gegevens van de oproeper zijn onmiddellijk zichtbaar voor de operator, ook kan je bepaalde medische informatie invoeren (diabetes, allergieën (voor medicatie), hartproblemen, …).
  • Mogelijkheid tot chatten met een operator : als je slecht hoort of niet kunt spreken kunnen de noodcentrales toch met je communiceren. Dit kan in een taal naar keuze.
  • Alarm: als je buiten bewustzijn of onvindbaar bent, kunnen de noodcentrales je GSM laten rinkelen.

Nieuwe ontwikkelingen binnen de app112 BE

Sinds 11 februari 2023 werd er een tweede pagina aan de app112 BE toegevoegd. Hier kan je bellen naar het nummer 1722 of het 1722 e-loket raadplegen voor niet-dringende brandweerhulp bij stormweer. Telefoneren kan enkel tijfens een activatie van het nummer 1722. Het e-loket daarentegen kan je permanent bereiken.

De app112 BE werd verder gescreend voor blinden, zodat de app ook voor hen gemakkelijk te gebruiken is.

Alle nieuwe features zorgen ervoor dat de app eigenlijk een mini telefoongids is. Je komt vanzelf bij de juiste diensten terecht.

Download jij ook de app 112BE?

Sinds de lancering in juni 2017 werd de app 112BE wel 1,7 miljoen keer gedownload op smartphones!

Heb jij de app nog niet geïnstalleerd? Download hem dan snel via de App Store of Google Play.

Bezoek ons tijdens de Nationale Feestdag

In het IBZ Veiligheidsdorp op de Zavel kan je met al je vragen over het noodnummer 112 terecht! Een aantal operatoren zullen ze graag beantwoorden. Je kan er ook uitleg krijgen over de app 112BE.

Kinderen vormen een bijzondere doelgroep en we proberen hen op een speelse manier het noodnummer 112 te leren kennen en welke info ze moeten geven in geval van nood.  We ontwikkelden hiervoor heel wat materiaal (een animatiefilmpje met het 112-lied, spelletjes, kleurplaten, een quiz, …) dat je kan vinden op www.112.be. Hiermee gaan we dan ook op 21 juli aan de slag.