Feestelijkheden

Bal National

Bal National 2018Bal National ( al 15 jaar lang !) en Resto National (voor de 7e keer) vinden traditiegetrouw weer plaats op 20 en 21 juli op het Vossenplein in de Marollen.

Vanaf 19u30 op 20 juli starten de feestelijkheden met het team van Unik  Party die het publiek  uitnodigt mee te “shaken” op een collectieve choreografie.  Om 20u30 zingt Liliane Saint Pierre hits uit de jaren ’80, gevolgd door the Boys Band Get Ready!, Lio, Plastic Bertrand, Alex Mansion en Daddy K. De avond eindigt met de groep “The Planes”.

Op 21 juli is het Vossenplein het decor voor een groot stadsrestaurant in openlucht . Om 16u zijn de tafels voor alle lekkerbekken gedekt en kan het feestmaal sfeervol beginnen: majorettes, fanfares, accordeon, “bal musette”. Er wordt voor niets teruggedeinsd om het publiek te laten genieten van zijn “ mosselen-friet ” op de nationale feestdag. De gepaste ambiance maakt er telkens een onvergetelijke dag van!

www.balnational.be
www.restonational.be

Warandepark

caroussel

De Kamer van Volksvertegenwoordigers en de Senaat
11u – 19u

Bezoek het Paleis der Natie, zetel van het Federaal Parlement, op uw eigen tempo, aan de hand van een informatiebrochure. U krijgt de kans om deel te nemen aan een kwis en op het einde van uw ontdekkingstocht door Kamer en Senaat ontvangt u een souvenirtje. Dit jaar wordt een specifieke ruimte gewijd aan de archieven van de Kamer betreffende o.a. 21 juli 1918: parlementsleden zijn toen bijeengekomen in Sainte-Adresse (Le Havre, Frankrijk), waar de Belgische regering sedert het begin van de Groote Oorlog gehuisvest was. Een korte film over de rol van senator Braun, advocaat van verzetslieden tijdens de Eerste Wereldoorlog, zal voortdurend worden afgespeeld in de videozaal van de Senaat, waar ook andere beelden over de Groote Oorlog zullen worden vertoond.
Ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van de Eedaflegging van koning Filip zal een korte samenvatting van de plechtigheid op 21 juli 2013 in het halfrond van de Kamer, er in continue lus worden geprojecteerd.
Voor de eerste keer zal de federale Ombudsman in het peristilium over een infostandje beschikken waar uw eventuele vragen zullen worden beantwoord.
Tijdens uw bezoek kunt u eveneens de nieuwe videoclips van de Kamer ontdekken alsook de informatieverslagen van de Senaat.
Het Paleis der Natie opent zijn deuren van 11.00 tot 19.00 uur. In- en uitgang via de Wetstraat.
Om veiligheidsredenen, zal een eerste controle plaatsvinden bij de ingang. Grote draagtassen of rugzakken alsook selfiesticks, statieven, regenschermen, enz. worden bij de vestiairetent afgegeven. Een tweede veiligheidscontrole vindt plaats bij het betreden van het gebouw.

WAR Heritage Institute
Heel de dag
Het WAR HERITAGE INSTITUTE is een nieuwe organisatie met als opdracht het Belgisch militair patrimonium te beheren, te beschermen en te promoten. Op deze 21 Juli 2018 wordt de honderdste verjaardag herdacht van het einde van de verschrikkelijke Eerste Wereldoorlog die miljoenen slachtoffers geëist heeft.
Het WHI neemt deel aan het Defile waarbij de toeschouwer een overzicht heeft over wat het Belgisch Leger was tijdens het slotoffensief in 1918. Ook onze geallieerden worden niet vergeten.
De technologische vooruitgang tijdens WO I wordt uitgebeeld door de deelname van een Britse pantserwagen Lanchester uitgerust met mitrailleurs en gebruikt als verkenningswagen, een Ambulance FORD T die de ongelofelijke ontwikkeling van de medische steun onderstreept en een indrukwekkende Britse tank MK IV “Male” die de ontwikkeling van de eerste tanks toont, voorbode van de tankoorlog tijdens WO II.
Na het defilé kan u met dit indrukwekkende detachement kennis maken in het park, langsheen de “Boulevard WOI” waar u de tank, pantserwagen, de uitrusting en nog veel meer zal kunnen bewonderen.

Magisch hart
Heel de dag
« Magie is de spiegel van je ziel ! » Twee tovenaars openen hun toverdoos en delen hun geheimen met passie. Een spektakel waar iedereen tovenaar kan worden en een tovergeheim mee naar huis nemen.

Schtroumpf Expérience
14u – 18u
Feest op 21 juli met de Smurfen! Neem een foto met de blauwe mannetjes en krijg een goodie* van de Schtroumpf Experience.
*zolang de voorraad strekt

Brussel Zingt
Namiddag

De oud rijkswachters
Heel de dag
« DE OUD RIJKSWACHTERS » hebben tot doel de waarden en tradities van dit voormalig elitekorps te promoten en te behouden. Zij zullen voertuigen, uniformen, insignes en uitbeeldingen van hun oorspronkelijk korps presenteren.

Prins Laurent Stichting
Heel de dag
Sensibilisatie, informatie en kinderenspelletjes

Kiosk radio
Heel de dag
Muzikale animatie en D.J.

Federatie van de vissers
Heel de dag
Inleiding tot vliegvissen

Belgische Federatie voor Oude Voertuigen
Heel de dag
Tentoonstelling van 60 oude voertuigen

Traditionele kindermolen
Heel de dag
Kindermolen van 1946

Franstalig centrum voor gebarentaal, Huis van de Doven, APEDAF
Heel de dag
Het nationaal volkslied in gebarentaal + Iconcity. Spel over doofheid. Boogschieten met vraag en antwoord kaarten met als thema doofheid.

Franstalige hockeyliga en Hockey Together
Heel de dag
Hockey Together is een initiatief voor mensen met een beperking die wordt gesteund door de Franstalige hockeyliga en Handisport.
www.hockeytogether.be – De Vlaamse Hockey Liga ondersteunt de G-Hockey.

Drive Now Belgium
Heel de dag
Het “free floating” autodeelconcept van DriveNow biedt u meer rijplezier en enorme flexibiliteit: huur een auto per minuut op het moment dat u hem nodig hebt. Kies uw favorieten uit zes moderne BMW en MINI modellen en stap in en uit waar u wilt, rijden naar waar u wilt en parkeer de auto waar u wilt. Afhaal- of teruggave stations zijn er bij DriveNow niet. U parkeert de wagen gewoon op straat in Brussel.
Meer informatie: drivenow.com

ABPMA – Stoelmassage
Heel de dag
Zittende rugmassage

Nostalgie en action sport
Heel de dag
Sportanimaties voor kinderen, luchtkastelen, …

Irisland van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Heel de dag
Luchtkastelen en kinderspelletjes

Modelisme
Heel de dag
Demonstratie van modelisme en navi-modelisme door RCMCW

De Noirauds
Heel de dag
Aanwezigheid van de Noirauds

Braille Liga
Heel de dag
Informatie en sensibilisatie over visuele handicap via spelletjes en demonstratiemateriaal.

Opération Thermos
Heel de dag
Sensibilisatie via spelletjes

Jeugdraad
Heel de dag
De Jeugdraad presenteert zijn werk en acties.

Jump it !
Heel de dag
Indrukwekkende stunts die je zelf ook kan testen! Mis dit zeker niet

Boerderij van het Maximiliaanpark
Heel de dag
Stadsboerderij, dieren die de allerkleinsten zullen charmeren

Ganzenfanfare
Heel de dag
Ganzen die paraderen door het park, met muziek.

Garnaalvissers van Oostduinkerke
Heel de dag
De befaamde garnaalvissers uit Oostduinkerke

Go-cart
Heel de dag
Parcours voor go-carts langs de paden van het park

Geestelijke Gezondheidszorg/OPGG
Heel de dag
Informatie en spelletjes over mentale gezondheid

L’Ordre Souverain de la Calotte
Heel de dag
Verkoop van insignes

VUB

Altiplay
Heel de dag
Boomklimparcours

RTBF
Heel de dag
Uitdelen van ballonnen

Franstalige belgische reddingbond
Heel de dag
Informatie

Franstalige zaalvoetbal bond
Heel de dag
Parcours en initiatie tot zaalvoetbal

Help mijn kind
10u-20u
nformatie over de vereniging en houten spellen voor de kinderen.

WWF
Gans de dag
WWF tekent present met de Rangerclub, de club voor alle kinderen met een groot hart voor de natuur! Wat is jouw totemdier? Kom het ontdekken! Daarnaast vertellen we je graag alles over onze nieuwe campagne voor de Noordzee. Onze geliefde Belgische kust heeft jouw hulp nodig!

Pro-Belgica
Heel de dag
Patriotische vereniging, verkoop van gadgets

Concerten aan de kiosk
12u – John & the Gigi’s
14u – La Belle Hip-Hop
17u30 – Young Belgian Strings
20u – Bruce Ellison & the Bab’s All Stars – Jazz & Swing van de jaren 30 en 40.

De agenten 7,5 et 7,5
Heel de dag
Iedereen kent de stripfiguur agent 15, de grappige politieman in uniform met zijn witte helm die steeds Quick & Flupke achtervolgt. Wij hebben onze eigen agenten uitgenodigd: agent 7,5 & 7,5. Zij zullen een oogje in het zeil houden in het Warandepark. Hun voorstelling gebeurt in het Nederlands, Frans en Brussels en is zeker de moeite waard. Maar zijn ze nu echt serieus? Zeker weten! 

AIR GAMES
Heel de dag
Ontdek « jumping balls », één groot opblaasbaar hindernissenparcours. Waarschijnlijk heb je al ooit naar het tv-programma Total Wipeout of Ninja warriors  gekeken? Dit AIR GAMES obstakel is geïnspireerd uit deze televisie spellen. Een hindernisbaan met 4 opblaasbare bollen waar je moet zien over te geraken zonder te vallen. Jouw evenwicht wordt getest! Je mag alle technieken gebruiken om over de obstakels te geraken. Vallen doet geen pijn dankzij de opblaasbare structuur!

Dorp vijf jaar Koningschap van Z.M. Koning Filip

Second Régiment des grenadiers à pied de la Garde Impériale
De Keizerlijke wacht van Thuin werd gevormd met de goedkeuring van de burgemeester Mijnheer Jean-Baptiste ’t Serstevens, met als doel de openingsact van de processie van St-Roch te zijn. Het regiment werd opgericht op 15 juni 1888, en vanaf die datum werd het voorrecht toegekend aan de Pompiers om de militaire processie van St-Roch van Thuin te openen.

Ganzenfanfare
De perfecte harmonie tussen mens, dier en muziek.

Propaganza
Heel de dag
Een gigantische kaart in street art zal worden gemaakt. Het publiek wordt uitgenodigd om een boodschap op de kaart te schrijven.
Met de steun van het Koningin Mathildefonds en het Prins Filipfonds

Resto du Coeur
Heel de dag
Kom en ontdek de Resto du Cœur van België ! Hun leven vloog in stukken,als een puzzel… Aarzel niet om onze stand te bezoeken en ontdek door spelletjes, hoe de Resto du Cœur hen helpen zichzelf te herbouwen. We rekenen ook op u om deel te nemen aan onze reuze muurschilderii om ons nieuw magazijn te versieren.  Een  kleine beloning zal aan iedereen aangeboden worden

Belgium Play 4 Peace
Onze missie is sociale en culturele barrières door middel van sport te doorbreken. We zullen u graag sportactiviteiten aanbieden zoals basketbal, voetbal, petanque, frisbee.

Surf Safe Child Focus
Jongeren kunnen deze zomer in Brussel, Mechelen en in zeven badsteden hun eerste surfervaring opdoen! Op de Surf Safe-stand van Child Focus kunnen ze hun evenwicht en reactievermogen testen en hun surftalent ontdekken. Wie deelneemt, ontvangt een leuk aandenken én krijgt tips voor veilig online surfen. Ook ouders en grootouders kunnen bij ons terecht voor preventietips! Met deze campagne herinnert Child Focus aan het bestaan van de hulplijn rond veilig internetten via de telefoon, het gratis nummer 116 000 of mail (clickhelp@childfocus.org)

BiJeVa ASBL
Heel de dag
Informatiestand:
– Informatie (brochure, flyer) over de verenigin
– Fototentoonstelling
– Videofilm over onze vakanties voor kansarme kinderen “Samen ontstaat hun weg”
– Demonstraties: stimuleren van onze kansarme kinderen om te leren programmeren, met behulp van de LEGO Education WeDo 2.0
– Tentoonstellen van BiJeVa-Mobiel (voertuig dat ingezet wordt voor de exploitatie van hulp aan gezinnen)

Formula Electric Belgium
Heel de dag
Formula Electric Belgium is een team ingenieursstudenten van de KU Leuven en Thomas More, dat elk jaar een ‘Formula-like’ elektrische race wagen bouwt.
Dit om innovatie een duw in de rug te geven en toekomstige ingenieurs met de technologie van morgen te laten werken. De wagen bestaat uit 1370 volledig zelf ontworpen onderdelen, met als eindresultaat een bijzonder performante wagen.
De studenten nemen deel aan de Formula Student competitie, waar ze de Belgische driekleur verdedigen tegen teams van over heel de wereld.

Jeugd, Cultuur Wetenschap
Heel de dag
Hoe maak je tandpasta? Wat eten onze voorouders? Is er water op Mars? Wil je weten wie, wat, waar, waarom… dan zoekt JCW samen met jou het antwoord aan de hand van een leuke mix tussen Cultuur en Wetenschap!

La Tricoterie
Heel de dag
Naar aanleiding van “Feest in het Park” nodigen we jong en oud uit om bij te dragen aan een collectief kunstwerk. Iedereen is welkom om met een wollen draad een verbinding toe te voegen aan een gezamenlijk werk, en mee te geven wat “de sociale link” voor hen betekent.

Teach for Belgium
Heel de dag
Teach for Belgium is een vzw die zich richt op het verminderen van onderwijsongelijkheden door mensen te vormen tot inspirerende leraren in vakken waar een lerarentekort heerst (wiskunde, wetenschappen, Frans, Nederlands), voor de leerlingen van de meest kansarme scholen en dit in samenwerking met de actoren van de onderwijswereld.

FSMA
Heel de dag
Wikifin, voor al je vragen over geld.  Zoek je tips om kinderen te leren sparen?  Een checklist ‘reizen en geld’ voor je vertrek op vakantie? Tips om je erfenis goed te regelen? Je geldzaken beter beheren…  eenvoudig met Wikifin!
Kom naar onze leuke animatie in het Koninklijk Dorp in het Park van Brussel en krijg een cadeautje. www.wikifin.be, het programma financiële educatie van de FSMA.

Youth Start
Heel de dag
Wat is jouw talent? Iedereen heeft talenten, maar ze ontdekken en erin geloven is niet voor iedereen even simpel, zeker niet voor kanszoekende jongeren. Bezoek daarom de stand van YouthStart met je broer, je vriendin, je lief of zelfs je oma en ontdek samen wat jullie allemaal kunnen!

Close the Gap
Heel de dag
De ‘digitruck’ is een mobiele computerklas die is opgebouwd uit een 40 voet container op wielen. Uitgerust met zonnepanelen, wordt het mogelijk gemaakt om digitale technologieën te ontdekken voor mensen in de meest afgelegen gebieden van Afrika die geen toegang hebben tot elektriciteit.
Deze digitruck is een van de vele initiatieven van Close the Gap. Deze sociale onderneming werkt aan het verkleinen van de digitale kloof door hoogwaardige gebruikte computers in te zetten voor educatieve, sociale, medische en sociale ondernemersprojecten in opkomende en ontwikkelingslanden. Sinds 2004 heeft Close the Gap meer dan 700.000 IT assets ingezameld, bijgedragen aan meer dan 5.000 projecten in Afrika en meer dan 3 miljoen begunstigden bereikt, voor het merendeel kinderen.

UNICEF
Heel de dag
Elk kind heeft recht op een goede start in het leven, op een echte jeugd en op een kans om zijn vaardigheden volledig te ontwikkelen. Deze rechten werden vastgezet in het verdrag van de Kinderrechten van de Verenigde Naties. De missie van UNICEF bestaat eruit om deze wereldwijd af te dwingen. Al meer dan 70 jaar. UNICEF werkt over de hele wereld om kinderen die op vlucht zijn en die vreselijke situaties hebben meegemaakt te helpen om zo snel mogelijk een normaal bestaan ​​te vinden. UNICEF België is een van de nationale commissies van UNICEF en heeft als missie om de aandacht en financiële steun van het grote publiek, bedrijven en de Belgische autoriteiten voor kinderen en hun rechten te stimuleren.

Young Belgian Strings
“And now for something completely different” – Jong, dynamisch,  enthousiast…  YOUNG BELGIAN STRINGS
Onze 21 jonge talenten, studenten uit alle Conservatoria en Muziek Hogescholen van België, Nederlands- en Franstalig, de mogelijkheid geven elkaar te ontmoeten, hun ervaring uit te wisselen, hun kennis bij te werken, te spelen op de meest prestigieuze internationale podia en hun toekomstige carrière in de grote nationale en internationale orkesten voor te bereiden; dat zijn onze doelstellingen. Wij willen de toekomstige acteurs van ons cultureel landschap onder de Belgische driekleur verenigen! Na vier seizoenen hebben de YBS reeds meer dan veertig concerten in prestigieuze zalen op hun actief en hebben zij een twintigtal solisten met wereldfaam begeleid meestal laureaten van de Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth.

Punch Powertrain Solar Team
Het Punch Powertrain Solar Team gaat al 14 jaar lang de uitdaging aan om een wagen te bouwen die enkel op zonne-energie dwars door Australië rijdt. Een kernteam van 21 ingenieursstudenten werkt hiervoor samen met een 150-tal Belgische bedrijven. Punch 2, de laatste Belgische zonnewagen, behaalde in 2017 naast een derde plaats ook de innovatieprijs tijdens het wereldkampioenschap te Australië. Een avontuur waar wij jullie graag meer over vertellen op onze stand in het Warandepark!

Iedereen Leest
“Meer leesplezier, meer lezers!” Dat is het motto van Iedereen Leest. Iedereen Leest wil leesplezier stimuleren en coördineert leesbevorderingscampagnes en – programma’s voor jong en oud. Kom langs in onze knusse leeshoek en rust even uit met een mooi kinderboek. We geven u ook graag meer info over onze verschillende initiatieven.
www.iedereenleest.be

Resto du Coeur
Kom en ontdek de Resto du Cœur van België ! Hun leven vloog in stukken,als een puzzle…, aarzel niet om onze stand te bezoeken en ontdekt, door speeltjes, hoe de Resto du Cœur hen helpen zichzelf te herbouwen. We rekenen ook op uw om deel te nemen aan onze reuze muurschilderii om onze nieuwe magazijn te versieren. Een kleine beloning zal aan iedereen aangeboden worden.

Jongerenplein – IRET-KIEA
Jongerenplein is een platform dat ontworpen is met jongeren en Laureaten van de Arbeid, om de jongeren te begeleiden in hun keuze en hun beroepsloopbaan. 21 juli, Nationale Feestdag, feest voor iedereen! Kom Jongerenplein ontdekken en neem deel aan de spelen die wij u aanbieden. Klein en groot, er is voor elk wat wils! Als bonus zijn er verrassingsgeschenken te winnen. Hopende u daar te mogen ontmoeten!
www.iret-kiea.be

MicroStart Support
Heb je een idee voor een project maar is deze niet realistisch? Heb je geen schrik als je de woorden business plan, markstudie en financieel plan hoort? Geen paniek! microStart helpt jou stap na stap. Kom ons een bezoekje brengen op 21 juli in het Warandepark om met onze coaches en adviseurs te spreken en naar inspirerende getuigenissen te luisteren.

Koning Boudewijn Stichting

 • Prins Filipfonds
  Elkaar leren kennen en waarderen, over de afkomst en de taalgrenzen heen: dat is de doelstelling van het Prins Filipfonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Ontdek in het Park dans- en muziekprojecten van jongeren die bruggen bouwen tussen de gemeenschappen en zo meewerken aan een solidaire samenleving!
 • Koning Mathildefonds
  Het Koningin Mathildefonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, steunt uitzonderlijke initiatieven in België die sociaal kwetsbare kinderen en jongeren versterken. Het Fonds werkt momenteel rond het thema ‘Music Connects’, waarbij de muziek, als universele taal, de sociale grenzen overstijgt en bijdraagt tot het aanknopen van relaties tussen kinderen en jongeren uit diverse milieus. Ontdek in het Park een aantal van deze muziekprojecten ‘van jongeren, voor jongeren’!13u30 – Hip Hop – Joint Forces
  13u50 – De Troubadours  – De Wissel
  14u30 – Hip Hop – Joint Forces
  14u50 – Majoretten – Cultureghem
  15u05 – Hip Hop – Graffiti vzw
  15u30 – Beats, Words & Moves – Crea Thera International
  17u30 – Zoë, Taylor & Veronique – WCU Dance
  17u45 – Fanfakids – De Broeij

Be Central, Be Code, Be Maker
BeCentral is een digitale campus gelegen aan het Centraal Station in Brussel. Het gebouw werd in oktober 2017 ingehuldigd en biedt een onderdak aan 35 verschillende digitale initiatieven, startups maar ook verenigingen. Ons doel? Technologie ontraadselen!
Be Maker en Fablab Mobile Brussels zijn initiativen rond workshops over technologie en creatie. Dankzij onze Mobiele Fablab, of “Tech Bakfiets”, komen we naar jongeren toe op scholen, bij verenigingen of op evenementen. Ontdek de magie van 3D printers en druk je eigen koninklijke kroon af!

Molengeek
Molengeek stelt een inleiding in coderen voor kleine en groot. Scratch helpt je om de logica van programmatie en 3D printen te vatten!

Warandeberg

gyroscope

Defensie
Heel de dag
Verschillende animaties waaronder : voertuigen landcomponent, spelletjes, night goggles, FAN toren, death ride…

Bozar
10u – 17u
Naar goede gewoonte geeft het Belgian National Orchestra aan de vooravond van onze nationale feestdag een vreugdevol concert in BOZAR. Op 21 juli komt Lezarts Urbains langs voor een dag vol dans, slam en hiphop en dit in het kader van BOZAR OPEN AIR (26.06 – 28.09) , een groene ontmoetings- en ontspanningsruimte naast BOZAR met een zomers programma vol culturele activiteiten en een bar uitgebaat door de Guinguette van het Park van Vorst.
Op 21 juli zal het publiek uitzonderlijk voor slechts 1 euro onze expo “Hugo Claus, Con Amore” kunnen bezoeken.
Daarnaast zal La Guingette (de bar van onze BOZAR OPEN AIR) speciaal voor de Nationale Feestdag Belgische cocktails serveren. Een lekkere verfrissing voor iedereen!

M.I.M.
10u –17u
Open voor bezoeken

Protestantse Kappel
10u –18u
Bezoek van de Kappel

Koninklijke Bibliotheek
10u –19u
Bezoek van de uitzonderlijke collecties.

Nationale Bank van België
Het volledig vernieuwde museum van de Nationale Bank opent op 21 juli uitzonderlijk de deuren en pakt uit met een aangepast en feestelijk programma, met een tricolore kijk op de collectie. Kom en ontdek gratis de nieuwe scenografie in een prachtig gerestaureerd 19de-eeuwse bankgebouw, Warmoesberg 57, tussen de Wolvengracht en de Broekstraat in Brussel!

Koningsplein

Sint-Jacob-op-Koudenberg kerk petit train
10u -15u
Bezoek van de kerk

Magritte museum
Open voor bezoek

Village BEL-EUROPA
10u – 20u
Voor het 14e jaar op rij zal een Europese stand “BEL-Europa” centraal staan op de Belgische nationale feestdag. We verwachten jullie op het Koningsplein in Brussel op 21 juli 2018 van 10u00 tot 19u00. Het Bureau van het Europees Parlement in België, alsook de bezoekersdiensten van het Europees Parlement, de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in België en de Kanselarij van de Eerste Minister, drie trouwe partners van het evenement, zullen u op een leuke manier kennis laten maken met Europa in België.

In de tent van BEL-EUROPA zal je kunnen deelnemen aan verschillende activiteiten:
Je kunt België ontdekken via een interactieve virtuele animatie. Deze leuke activiteit zal jong en oud bekoren. Je kunt meehelpen om een collectief werk te schilderen op een muur van expressie, begeleid door een kunstenaar, rond het thema Belgisch cultureel erfgoed.  Je kunt als groep meedoen aan de “Grote quiz over Europa” en geweldige prijzen winnen. Je kunt een panoramische Selfie maken en die delen op je sociale netwerken. Je kunt brochures en kaarten van Europa gratis meenemen.
Je kunt de hele dag door kijken en luisteren naar gevarieerde muziekuitvoeringen op ons podium die onze Europese muzikale rijkdom bewijzen. Zie programma.
Je kunt deelnemen aan de quiz/ draaien aan het rad van fortuin om verschillende geschenken te winnen met de 12 sterren.
Onze mediapartner BXFM 104.3 zal live radio maken vanuit onze EU-tent van 11u tot 18u – burgeroverleg over Europa – Europa gaat naar daar waar de mensen zijn!

Defensie en War Heritage Institute
Heel de dag
AF Luchtmacht, Helikopter, stand van de Marine, Kadetten van de Marine, camouflage, informaties over HR, ontmijningsdienst, stand uniformen, UAV drone.
Ontdek de historische site van het Nationaal Gedenkteken Fort van Breendonk: de werf waar de gevangenen dwangarbeid moesten verrichten, de folterkamer, de executieplaats, de kamers …
Neem deel aan het spel “Peace Keeper” van het War Heritage Institute: bezoek de standen van Defensie uitgerust met een grote ballon. Bij elke halte kan je een proef afleggen. Laat uw marsbevel afstempelen en win misschien een helikoptervlucht!

Visit Brussels – Brussels Info place
12u – 23u
Houten spelletjes, lounge zitplaats

Toeristisch treintje RTBF
10u – 20u
Traject van Poelaertplein naar Koningsplein en terug

Visit Brussels – Brussels Info place
12u – 23u
Houten spelen, lounge, food trucks en bars

BIP
Openingstijden binnenplaats BIP: 10u – 15u en 17u – 23.30u
Openingstijden expo BIP: 10u – 15u en 17u – 20u
Let op: De toegangen tot het BIP zullen gesloten zijn tijdens het defilé (15u – 17u).

Zavel

Het veiligheidsdorp van Binnenlandse Zaken
10u – 20u

Het Veiligheidsdorp van Binnenlandse Zaken op de Zavel rolt de rode loper uit! Op het programma: demonstraties (duikdoop, hondengeleiders, ontzetting uit voertuig, reanimatie), spelletjes (puzzel Kids-ID, waterspelletjes, voetbal) en informatie (app 112BE, BE-Alert, diefstal- en brandpreventie …).

Demonstraties

 • Demonstraties: hondengeleiders en reddingsdemonstraties
 • Jeugdbrandweer: ontzetting uit voertuig, reanimatie en waterspelletjes

Activiteiten

 • app 112 BE
 • BE-Alert
 • Voetbal: scoor met fair play
 • Puzzel Kids-ID

Stands

 • Diefstal- en brandpreventieadviseurs
 • ikwordbrandweer.be
 • Noodnummer 112: App112 & Kids112

Verspreid over het Veiligheidsdorp staan specialisten voor je klaar om op al jouw vragen een antwoord te geven.

Veiligheidsdorp

Onze-lieve-vrouw-ter-Zavel
Heel de dag
De kerk mag worden bezocht, behalve tijdens de mis

Antiekmarkt Zavel
10u-23u

Concerten Nostalgie
17u – 24u
17u: Animatie van Nostalgie
17u30: Waterfront (Cover Simple Minds)
19u10: Logical School (Cover Supertramp)
20u50: The 80’s met Phil Barney, Patrick Coudin, Janieca Jamison, Pauline Ester & begin van het feest.
22u35: DJ LILO

Regentschapstraat

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten
10u – 17u
Bezoek van de collecties van het museum.

Rekenhof
14u – 17u30
Uitzonderlijke opening.

Defensie
Heel de dag
Onderlinge hulp bij de Marine, Aerotrim, IGN, kaarten, voertuigen van het medisch component. EHBO, medische infostand, de 4 dagen van de IJzer, paracommando, infobus, Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk.

BX1
Heel de dag
Televisie spel. Opname van 10 programma’s van « Chronotime ».

Oude Grote Koninklijke en Edele Gilde van de Kruisboogschutters van Onze-Lieve-Vrouw op de Zavel
10u – 21u
De Gilde stelt  kruisboogschieten voor (schieten op 6, 10 en 20 meter). Ontdek deze nobele traditie!

B Plus vzw
Heel de dag
Samen voor een België met toekomst

B.U.B.
Heel de dag
Pro-Belgische vereniging die de eenheid van België promoot

Brussel Leefmilieu
Heel de dag
Informatiestand over het leefmilieu

B.P.V. (Brussel Preventie en Veiligheid)
Heel de dag
Animaties en sensibiliseringsactie

FOD Kanselarij van de Eerste Minister
10u – 20u
België is fenomenaal maar op zijn eigen manier… We hebben dus besloten u het land op een andere manier te laten ontdekken! Ons vlakke land is allesbehalve banaal, dat is zeker! Kom dus langs in de ‘Phenomenal Truck’, de truck van de federale overheid, voor een unieke belevenis!

Grote Synagoge van Brussel
14u30 – 15u30
Bezoek van de synagoge, uitzonderlijk op 21 juli open voor publiek.

Rode Kruis-België
Heel de dag
In het kader van de festiviteiten van 21 juli organiseert het Rode Kruis defebrilator, een schmink tentje voor kinderen. Het personeel staat tot uw beschikking om al uw vragen te beantwoorden.

Chien drogue

Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen van de FOD Financiën
Heel de dag

 • Demonstraties mes drugshonden
 • De werking van een bagagescanner
 • Ontmoeting met de motorbrigade van de Douane
 • Sensiblisering rond gevaren van namaak
 • Ontdekken van de opdrachten van de Douane via een spel
 • Informatie over de aanwervingen bij de FOD Financiën en over wat werken bij ons inhoud.

Aan de stand beantwoorden onze specialisten al uw vragen.

Brussel Net
Heel de dag
Sensibilisatie voor recyclage en afval sorteren

Openbare dienst van Wallonië
10u – 21u
Ook dit jaar zal Wallonië aanwezig zijn op de Nationale Feestdag. Breng ons een bezoekje en neem een klein souvenir, foto, schmink, … brochure mee naar huis.

B-Fast
10u – 20u
B-Fast heeft als doel om snelle hulp aan te bieden in geval van natuurrampen in het buitenland

DDBMH
Heel de dag
Demonstratie – kabelbaan vanuit het dak van het Benelux gebouw naar het Koninklijk Conservatorium +  demonstratie van speurhonden

Poelaertplein

Palais Justice

Bezoek van het Justitiepaleis
10u – 20u
Bezoek van de hal – salle des pas perdus

Politiedorp
10u – 20u
Politiedorp

Vivaqua
10u – 20u
Informatiestand en sampling van drinkbaar water

NRJ Concert
16u – 20u
Live radio programma en concert

 

Folklorische parade

11u: Inhuldiging met de Brussels Police BandSapeurs et Grenadiers de l’Empire – Thuin
11u: De Gaulois
11u15: Koninklijke Steltenlopers Merchtem
11u30 & 12u30: Brussels Police Band
12u45: Ordre de la Calotte
13u00: Sapeurs et Grenadiers de l’Empire – Thuin
13u30: Koninklijke Steltenlopers Merchtem

Reuzenstoet en folklore

14u: Compagnie with balls (totaal theater) / De kaartreuzen
14u10: Reus Lou Deprijck met zanger (Lou), dansers en muziekspelers
14u20: De reuzen Zante en Zinette, Pelette en Pelot met orkest
14u30: De reuzen René Magritte en Georges Delizée met orkest
14u40: De reuzen le Père Hennepin en Jean III de Trazegnies met orkest
14u50: Royale Union de Lorette Reus Angelique d’Ogy
15u: Reus Sébastien de Tramasure met zijn vrouw. De reus Baudouin IV en Alix van Ath met orkest
15u10: De reuzen Guinguet, Cafonette, het Bayard Paard van Dinant en Adolphe Sax Reus de Baudet Meyboom Fanfare
15u45: Koninklijke Muziek Maatschappij Pandore
16u  & 17u: Fanfare van Moulbaix
17u30: Koninklijke Muziek Maatschappij Pandore
18u: Reuzendans – Koningsplein met alle reuzen, fanfares en de Meyboom fanfare
19u & 20u: Fanfare van Huissignies

Vuurwerk

Het feest wordt beëindigd met een prachtig vuurwerk dat om 23 uur zal afgestoken worden vanuit de tuinen van het Paleis der Academiën, dankzij de steun van de Kanselarij van de Eerste minister. Het publiek wordt verwacht op het Paleizenplein. Toegang enkel via het Koningsplein en de Koningsstraat.