Militairen ten dienste van de bevolking

Hulp aan de natie heeft altijd al behoord tot de essentiële missies van Defensie. Dit verwijst naar een stichtend principe van de organisatie: de Belgische bevolking beschermen. Het belang daarvan werd nogmaals onderstreept in het regeerakkoord en is ook duidelijk gebleken tijdens de huidige gezondheidscrisis. De Belgische militairen stellen zich dan ook trots en gemotiveerd ten dienste van hun medeburgers. Dat doen ze dagelijks tijdens diverse opdrachten om hen te helpen en te beveiligen te land, ter zee en in de lucht.

Aan het gezondheidsfront

De wereld strijdt al meer dan een jaar tegen het coronavirus. Op de frontlinie in die strijd staan deze keer geen infanteristen of paracommando’s, maar medisch personeel. Dokters, verplegers, ambulanciers en zoveel ander medische specialisten geven dag in dag uit het beste van zichzelf om de pandemie een halt toe te roepen. Zij staan er echter niet alleen voor. Al sinds het begin van de pandemie en ook dit jaar helpt Defensie actief in de strijd tegen het coronavirus.

Aan het gezondheidsfront leveren we medische, administratieve en logistieke inspanningen in zorgcentra en ziekenhuizen. Sinds januari hebben Defensie en de Medische Component hun middelen, personeel en infrastructuur ingezet voor de nationale vaccinatiecampagne. “Aan het begin van mijn ambtstermijn (…) heb ik gewenst dat Defensie meer het voortouw zou nemen om zijn middelen maximaal in te zetten voor de bevolking en dan vooral de diensten die rond Covid-19 werken”, legt de minister van Defensie uit tijdens de persbriefing over de operaties in februari.

Hulp aan de Natie beperkt zich echter niet tot de coronacrisis. Die opdracht is al even oud als Defensie en behelst diverse missies.

DOVO: de eeuweling-eenheid

Van anciënniteit gesproken: de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) viert dit jaar haar honderdste verjaardag. Opgericht na de Eerste Wereldoorlog staat de eenheid nu al een eeuw in voor de verwijdering, uitschakeling en ontmanteling van nietontplofte munitie die op ons grondgebied wordt teruggevonden. Elk jaar krijgt de dienst meer dan 3.500 oproepen en vernietigt ze ongeveer 250 ton. Tot op vandaag blijven die resten uit de twee wereldoorlogen immers aanwezig en mogelijk instabiel. Let dus op je stappen!

Einde van de missie OVG

In 2015 begon Defensie met zijn steun aan de Geïntegreerde Politie voor bewakingsopdrachten in eigen land tijdens operatie Vigilant Guardian (OVG). Dagelijks werden er op straat honderden militairen ingezet. De opdracht maakt deel uit van de strijd tegen terrorisme in eigen land en liep vorig jaar al vijf jaar. Sinds 1 december 2020 neemt de politie geleidelijk weer de bewaking van bepaalde plaatsen over van Defensie. Bij een ongewijzigd dreigingsniveau zal de bewakingsopdracht waarmee Defensie de politie steunt, aflopen op 1 september 2021.

Quick Reaction Alert of QRA: permanente bewaking in de lucht

We verzekeren jouw veiligheid op de grond, maar ook in de lucht. Zoals waakhonden zorgen de F-16-jachtvliegtuigen van de Luchtcomponent dat geen enkele indringer boven onze hoofden kan vliegen. Binnen de missie Quick Reaction Alert zorgt onze Luchtcomponent afwisselend met de Nederlandse luchtmacht voor een permanente bewaking van het Beneluxluchtruim. Onze radaroperatoren houden dag en nacht, zeven dagen per week een oogje in het zeil. Bij een indringing volstaan vijftien minuten om onze jachtvliegtuigen te laten opstijgen. Ze onderscheppen en controleren de verdachte vliegtuigen en indien nodig schakelen ze die ook uit om België en zijn inwoners te beschermen.

Search and rescue

Ook in de lucht zorgen de helikopters van het 40ste smaldeel Search and Rescue (SAR) van Koksijde voor speur- en reddingsacties binnen het nationale territorium. De NH90 Caiman helikopters en hun bemanningen voeren jaarlijks ongeveer negentig interventies uit.

De veiligheid voor onze kust garanderen

België telt 67 kilometer kustlijn, gelegen aan de drukst bevaren zeevaartroutes ter wereld. We beschikken over de veertiende grootse handelsvloot ter wereld en onze zeehavens dragen bij tot de economische welvaart van ons land. Onze territoriale wateren en exclusieve economische zone mogen we dan ook gerust als onze elfde Belgische provincie beschouwen. Dit gebied telt een groeiende kritieke maritime infrastructuur, zoals onderzeese kabels voor internettoegang en windparken. De veiligheid voor onze kust garanderen blijft dan ook één van de hoofdopdrachten van de Marine, samen met de internationale bescherming van onze vloot en belangen.

Tekst: Jacques-Emmanuel De Boeck