Muziek & Defensie: Er klinkt opnieuw muziek na corona

Net als de evenementensector werden ook de drie muziekkapellen van Defensie zwaar getroffen door de coronamaatregelen. De Koninklijke Muziekkapellen van de Gidsen, de Luchtmacht en de Marine konden sinds januari 2022 hun activiteiten geleidelijk opnieuw opstarten, van protocolaire diensten voor Defensie tot concerten en zelfs cd-opnames.

Eerste internationale militaire taptoe in België

Als summum volgde eind mei en begin juni de eerste internationale militaire taptoe ‘BeDIT’ (Belgian Defence International Tattoo) in ons land, de uitgestelde herdenking van 75 jaar bevrijding van België. In samenwerking met drie buitenlandse militaire muziekkapellen (Polen, Frankrijk, USA) brachten zo’n 150 professionele muzikanten een muzikale show, versterkt met licht en videobeelden. Deze militaire Taptoes vonden plaats op historische locaties in vijf verschillende steden: Bergen, Namen, Sint-Truiden, Brugge en Brussel. In de internationale context was het thema “De waarde van Vrijheid” brandend actueel.

Meer dan alleen muziek

Wanneer de muzikanten van de muziekkapellen niet concerteren, geven ze het beste van zichzelf tijdens de repetities. Het bestuderen van de partituren, het veelvuldig repeteren om een harmonieuze klank te bekomen en het instuderen van choreografieën vragen heel wat tijd, geduld en doorzettingsvermogen. Onder begeleiding van de kapelmeesters worden regelmatig nieuwe muzikanten klaargestoomd om zo het vereiste professionele muzikale niveau te behalen waar u vandaag van kunt genieten.

Over de grenzen heen

Onze militaire muzikanten verleggen niet alleen dagelijks hun grenzen, maar zijn ook meermaals per jaar in het buitenland te bewonderen. Zo volgen er dit jaar onder andere nog optredens op de Lithuania Military Tattoo in Vilnius (Litouwen), de Norwegian Military Tattoo in Oslo (Noorwegen) en het World Band Festival in Luzern (Zwitserland).

Een jubileumjaar

Dit jaar mag de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen 190 kaarsjes uitblazen. Opgericht in 1832, behoort het harmonieorkest met uniek cavalerie-trompetterkorps tot een van de oudste militaire eenheden van België. De Koninklijke Muziekkapellen van de Marine en de Luchtmacht vieren dit jaar hun 75-jarige bestaan.

Tekst: Wilge Decraene