21.00 uur: concert gevolgd door vuurwerk

Op donderdag 21 juli 2022 hult onze nationale feestdag zich in zijn oorspronkelijke kleedje: het is weer feest!

Na twee moeilijke jaren door de gezondheidscrisis, leiden de vieringen van de nationale feestdag 2022 een terugkeer naar het normale leven in. Nieuw dit jaar is echter dat de hele bevolking uitgenodigd wordt voor een groots gratis concert in het Jubelpark in Brussel.

Vanaf 21 uur volgen tal van Belgische artiesten en enkele verrassingen elkaar op tot een afsluitende dj-set die het traditionele vuurwerk zal begeleiden. De vzw S.I. Brussels Promotion (SIBP) zal dit jaar het vuurwerk vanaf 23 uur afvuren vanop de esplanade van het Jubelpark.

In het park zullen foodtrucks en bars staan opgesteld om de magen te spijzen en de dorst te lessen. De concerten en het vuurwerk zullen worden uitgezonden op de nationale televisiezenders: EénVTMPlay4La Une en RTL-TVI.

Presentatoren

De presentatie zal in het Jubelpark verzorgd worden door:

Kobe Ilsen (VRT) • An Lemmens (VTM) • James Cooke (SBS)
Joëlle Scoriels (RTBF) • Sandrine Corman (RTL)

Artiesten

Alice Dutoit, beter bekend als Alice on the roof, is 27 jaar en afkomstig uit Henegouwen. Ze raakte bekend tijdens de derde editie van The Voice Belgium, onder meer dankzij haar bijzondere persoonlijkheid. Met haar twee succesvolle albums Higher (2016) en Madame (2018) won ze verschillende D6Bels Music Awards. Bovendien werkte Alice samen met andere grote artiesten, waaronder de Belgische zanger Arno.

 

Coely is een icoon in de Belgische hiphopwereld en ver daarbuiten. Met haar debuutalbum Different Waters sleepte ze in 2018 een gouden plaat in de wacht. Ze lanceerde eveneens verschillende succesvolle singles, denk maar aan Don’t Care en Celebrate. Niet alleen heeft Coely tal van prijzen op haar naam staan, ze was ook al te bewonderen op vele nationale en internationale podia, van Rock Werchter tot Glastonbury.

 

De Brusselse singer-songwriter, componiste en pianiste Typh Barrow wordt soms ook wel eens de Belgische Adele genoemd. Haar muziek is een feilloze mix van pop, soul, jazz en blues. Naast twee succesvolle EP’s, bracht ze ook twee albums uit. RAW (2018) werd bekroond met een gouden plaat en ook Aloha (2020) belandde meteen op nr. 1 onder de best verkochte albums. Daarnaast is ze te zien als jurylid in The Voice Belgique.

 

Niels Destadsbader is naast zanger van Nederlandstalige hits Verover Mij, De Wereld Draait Voor Jou en Nooit Alleen ook alomtegenwoordig als presentator en acteur op de Vlaamse televisie. Ook als jurylid en coach in Belgium’s Got Talent en The Voice toonde hij zich veelzijdig. Destadsbader is een creatieve duizendpoot vol energie die zowel met ballades als meezingers het publiek steeds op zijn hand krijgt. Getuige daarvan zijn de vele uitverkochte Sportpaleizen die intussen op zijn naam staan. Met Ik neem er één heeft Destadsbader ook deze zomer weer een dikke hit te pakken.

 

De Belgisch-Italiaanse muzikant, zanger en componist Salvatore Adamo was al in 1963 een rijzende ster in het muzikale landschap. Met zijn prachtige romantische teksten genoot de ‘tedere tuinier van de liefde’, zoals Brel hem noemde, al heel snel internationale bekendheid. Tot op vandaag is hij een van de bekendste Belgische artiesten.

 

Laura Tesoro heeft al heel wat verwezenlijkt in de muziekwereld. Ze laat zich opmerken als actrice, zangeres en stemactrice en nam deel aan de finale van zowel The Voice van Vlaanderen als het Eurovisiesongfestival. Hits zoals Higher en Limits verzekerden Tesoro van een plaats in het Belgische muzieklandschap, en in 2020 mondde haar samenwerking met Loïc Nottet uit in de gouden hitsingle Strangers.

 

Henri PFR is een jonge Brusselaar die in een paar jaar tijd is uitgegroeid tot een beroemde en veelgevraagde dj over de hele wereld. Hij staat bekend om zijn voorliefde voor melodieën en zomerse beats. In 2017 ontving hij tijdens de D6bels Music Awards de prijs van grootste revelatie. Later, in 2020, veroverde hij een plek in de top 100 van beste dj’s ter wereld.

 

Zanger en gitarist Ruben Block werd vooral bekend als de stoere frontman van de Belgische rockband Triggerfinger. Eigenzinnige covers van nummers zoals I follow rivers en Only girl in the world bleven hangen in het collectieve geheugen. Na 20 jaar met Triggerfinger was Ruben klaar om zijn solocarrière te beginnen. De afgelopen 4 jaar werkte hij zowel in zijn homestudio in Antwerpen als in een studio in Los Angeles aan zijn solodebuut Looking To Glide, een knip-en-plak patchwork van scheurende en verminkte gitaren, geloopte drumgrooves en verrassende soundscapes. De recente singles Awake, Lights en Turning On a Fan getuigen van zin voor avontuur.

 

Jérémie Makiese schitterde dit jaar op het Eurovisiesongfestival in Turijn. De voormalige winnaar van The Voice Belgique 2021 was al van jongs af aan gepassioneerd door muziek en vertegenwoordigde ons land tijdens de grote finale met Miss You, een R&B-nummer met een flinke dosis soul. Naast het podium is Jérémie profvoetballer bij Excelsior Virton.

 

Pommelien Thijs werd bekend als tv-gezicht maar ontpopte zich razendsnel tot zangeres. Ze testte moeiteloos verschillende genres uit in haar samenwerkingen met de Nederlandse artiesten Jaap Reesema, Kraantje Pappie en Kriss Kross Amsterdam, wat hits opleverde zoals Nu wij niet meer praten en Tranen. Ook haar recente singles Ongewoon en Meisjes van honing wisten de juiste snaar te raken bij de jongere generaties.

 

De 23-jarige zangeres Mentissa schopte het tot in de finale van de tiende editie van The Voice: La plus belle voix. Sindsdien gaat het hard voor Mentissa. Zo bracht ze een eigen nummer uit, Et Bam, geschreven door haar coach Vianney. Eerder won Mentissa The Voice Kids in Vlaanderen en was ze te zien in The Voice Holland.

 

Yong Yello is een Antwerpse rapper, producer en songwriter. Hij deed productiewerk voor Noémie Wolfs, is de rechterhand van Glints en voorziet ook Tourist LeMC van geweldige beats. In 2020 ging Yong Yello zijn eigen weg en veroverde hij een plek in de finale van De Nieuwe Lichting van Studio Brussel. Een jaar later kwam zijn debuutalbum Marcel En Het Magnetisme Van De Goot uit. Met succes, want het nummer Waanzin kwam terecht in de Belpop 100 van Radio 1.

 

Grace was pas 18 jaar toen ze vorig jaar The Voice van Vlaanderen won. Tijdens de show bouwde ze steeds een feestje op het podium en overtuigde ze het publiek met haar zang- én danskunsten. In 2021 bracht ze ook een eigen single uit, getiteld Freedom. Het vrolijke nummer staat symbool voor de herwonnen vrijheid na de coronapandemie.

 

Al meer dan tien jaar lang vormen Benoît Leclercq en Julien Joris het Belgische popduo Delta. In 2017 braken ze door met hun debuutalbum À ciel ouvert. Nummers zoals En visant la lune of Je tire waren meteen een succes op de radio. Na verschillende creatieve samenwerkingen met onder andere Yannick Noah, Amir of Léa Paci, bracht het duo in 2021 hun langverwachte tweede album uit, genaamd Genre humain.

 

Na vijf jaar als leadzangeres bij Hooverphonic, besloot Noémie Wolfs voluit voor een solocarrière te gaan. En dat ging niet onopgemerkt voorbij. Ze kreeg meteen een platencontract aangeboden en trok naar Parijs om daar haar eerste soloplaat Hunt You te schrijven. Haar langverwachte tweede album Lonely Boy’s Paradise kwam uit in 2020 en is een melancholische mix van nummers die Noémie nauw aan het hart liggen.

 

The Voice Belgique-winnares Charles kan met twee serieuze hits (Wasted TimeWithout You), meer dan zes miljoen streams voor de EP Falling While Rising, een Spotify-billboard op Times Square, explosieve liveoptredens en samenwerkingen met Chuki Beats, Sofiane Pamart, Konoba en Hooverphonic rekenen op een stevige fanbase. Haar debuutalbum Until We Meet Again vertelt het verhaal van de jonge Brabantse singer-songwriter. Dankzij de juiste woorden, een zeldzame artistieke vrijheid en een geluidspalet waarbij moderne pop flirt met rock belooft het album in te slaan als een bom.

 

Met covers van bekende en minder bekende songs verzamelt de 21-jarige Berre Vandenbussche aan een razend tempo een grote schare trouwe fans. Met zijn unieke, straffe stem verspreidt hij doorleefde en pakkende versies van topsongs via Instagram en TikTok. Het is een rauwe, intense klankkleur die je niet meteen met zo’n jonge kerel associeert, en waarmee hij zelfs internationaal de nodige aandacht en appreciatie kon versieren. Als Berre bracht hij Say My Name uit, zijn eerste single.

 

De Brusselse French-popartiest Doowy was muzikant bij Mustii en Lost Frequencies, voor wie hij nog steeds gitarist is. Zijn eigen muzikale avontuur begon in 2021 met de single L’eau du bain, wat hem meteen de prijs voor “Artiste Découverte” opleverde, een award uitgereikt door de Franstalige openbare radio’s. Eerder dit jaar stelde hij zijn eerste EP Contre-Nuit voor, een mix van Frans chanson en discopop.

De Belgische dj en producer Netsky groeide op korte tijd uit tot een ware drum and bass-legende. In ons land en ver daarbuiten staat hij bekend om zijn opzwepende, melancholische melodieën en stevige beats. Netsky heeft bovendien een hele reeks prijzen op zijn naam staan en is een graag geziene gast op wereldbekende festivals zoals Tomorrowland. Onlangs bracht hij het nieuwe nummer Barricades uit, in samenwerking met de Britse zangeres Rita Ora.

Het Brusselse hiphopcollectief L’Or du Commun, dat bestaat uit Loxley, Swing en Primero, bestormde de hiphopwereld en werd onder de lovende kritieken bedolven voor hun album SAPIENS. De samenwerkingen met Roméo Elvis en Zwangere Guy geven altijd vuurwerk en ook hun laatste album Avant la nuit doet de scène daveren met tracks zoals Négatif en Ciel rouge.

Praktische informatie
 • Het concert begint om 21.00 uur, maar je bent van harte welkom in het park vanaf 19.30 uur.
 • Foodtrucks en bars, evenals toiletten en EHBO-post zijn aanwezig.
 • Je zal het park alleen kunnen betreden via de drie ingangen van de Blijde Inkomstlaan (wat een mooie naam om het park binnen te gaan 😊):
  • hoofdingang in het midden van de laan, ter hoogte van de Wetstraat
  • ingang aan de zuidkant op de hoek van de Oudergemlaan
  • ingang aan de noordkant op de hoek van de Renaissancelaan

 

 • Het deel van het park tussen de triomfboog en de ingang aan Merode zal voor het publiek gesloten zijn.
 • Er is geen parkeergelegenheid. Gelieve bij voorkeur gebruik te maken van het openbaar vervoer en het metrostation Schuman. Meer info: mivb.be
 • Breng geen te grote tassen mee
 • De Wetstraat en vele andere belangrijke straten in de wijk zullen worden afgesloten voor het verkeer. Meer info:

Vuurwerk

de Vereniging ter Bevordering en Promotie van Brussel heeft het genoegen u van harte welkom te heten en U een spektakel aan te bieden, uitgevoerd door de Vuurwerkmeesters Benoit Halein, met de steun van de Kanselarij van de Eerste Minister.

Wij zijn bijzonder verheugd dat wij vanavond de Nationale Feestdag kunnen afsluiten, in aanwezigheid van Hunne Majesteiten, Koning en Koningin.

Wij houden er aan de Federale Overheidsdienst-Binnenlandse Zaken, Defensie en de Stad Brussel te danken voor hun doeltreffende medewerking en bijdrage aan het succes van de 21 juli – festiviteiten.

Nationale Apero

Een ander nieuw initiatief dit jaar is de ‘Nationale Apero’. Cafés, bars en restaurants kunnen laten weten dat er ook bij hen gefeest zal worden op 21 juli.  Ze kunnen een activiteit naar keuze organiseren en de concerten op hun schermen uitzenden.

Beelden van de deelnemende horecazaken zullen tijdens het concert en via sociale media gedeeld worden. #aperonational