Feest in de Warande: Brussel in zwart, geel en rood!

​De festiviteiten vinden plaats op 21 juli van 10.00 tot 20.00 uur in de volgende zone: Het Park van Brussel (het Warandepark), het Paleizenplein, het Koningsplein, de Hofberg, de Ravensteinstraat, de Kunstberg, het Museumplein, de Regentschapsstraat, de Kleine en Grote Zavel, de Bodenbroekstraat, de Zavelstraat en het Poelaertplein. Het publiek kan zich verheugen op honderden evenementen voor jong en oud.

De dag wordt afgesloten met een grote lichtshow met drones, speciale effecten en vuurwerk in het Jubelpark, na het concert dat wordt georganiseerd om 21 uur door de Kanselarij van de Eerste Minister.

Wetstraat

Het Federaal Parlement : Kamer van volksvertegenwoordigers en Senaat 11u00 – 19u00

Het Federaal Parlement opent zijn deuren van 11u tot 19u. Iedereen kan de Kamer van volksvertegenwoordigers en de Senaat op eigen tempo bezoeken met een brochure als gids.

Aarzel ook niet om vragen te stellen aan het aanwezige personeel.

Verschillende activiteiten voor groot en klein zorgen voor de ludieke noot op het parcours.

Warandepark

Stichting Prins Laurent:

Stichting Prins Laurent nodigt je uit om aan ons standje je stem te laten gelden in de verkiezing van ‘Het Mooiste Zinneke 2023’ (zelf inschrijven kan t.e.m. 18/07).

Op het einde van de dag zal Z.K.H. Prins Laurent de winnaar ter plaatse bekendmaken.

Je kan ook deelnemen aan onze speurtocht, met grappige accessoires poseren voor onze TicTacBox, je geluk beproeven op onze tombola, je kinderen laten schminken of even laten tekenen en kleuren terwijl jij de missie van onze stichting ontdekt: “De mens helpen via zijn dier”. We kijken ernaar uit jullie in groten getale te verwelkomen!

Infos et inscriptions : https://www.sfprlaurent.be/fr/index.php/21-07-2023/

Concert op kiosk:

12h        Café Marché
13h30   Pelouse Grass Band
Tussen 18.00 en 20.00, 2 concerten : The Belgians & Decibrel

Met Energïe, Vuurstof, Waanzinnigheid,…

Kom maar Zingen en Dansen met ons op liedjes van onze Vlakke land…in Fr/NL/Eng.

Vrolijk Nationale Feest 🇧🇪🇧🇪🔥🔥🎶🎤

v.z.w.Traditie Artillerie Vereniging België, (T.A.V.):

De Belgische lichte veldartillerie wordt opnieuw tot leven gewekt. Een delegatie te paard is aanwezig, het uniform is het groot tenue uit 1914. Foto’s nemen met de paarden of de soldaten kan, mits in acht name van de veiligheidsregels in verband met de paarden.

Wikifin:

Wikifin, voor al je vragen over geld.

 • Zoek je tips om jongeren te leren sparen?
 • Een checklist ‘reizen en geld’ vóór je vertrek op vakantie?
 • Tips om je erfenis goed te regelen?

Je geldzaken beter beheren… Eenvoudig met Wikifin!

Kom dit jaar ook je spaarkennis testen met onze quiz en maak kans op een volle winkelkar ter waarde van 200 euro!

www.wikifin.be, het programma voor financiële educatie van de FSMA.

MAX Klimmuur – CHILD FOCUS:

Dit jaar is Child Focus terug met Max. Max is een vertrouwenspersoon die het kind kiest en tot wie hij of zij zich kan wenden met vragen, twijfels of ongewone situaties. Om een activiteit aan te bieden die verbonden is met vertrouwen, zijn we aanwezig met een 6 meter hoge klimmuur. Kinderen kunnen hier in alle veiligheid klimmen, onder toezicht van professionals. Voor of na het klimmen sensibiliseren we de kinderen over vertrouwenspersonen en hoe belangrijk het is om iemand te hebben tot wie ze zich kunnen wenden en gaan ze naar huis met een mooie sleutelhanger.

National sports day 10u00 – 20u00:

Vier sport op de Nationale Sportdag!

Voor het derde jaar op rij werkt de Stad Brussel samen met het Syndicat d’Initiatives de Bruxelles om de Nationale Dag van België te vieren. In het Koninklijk Park van Brussel worden van 10u tot 20u tal van sportactiviteiten georganiseerd die gratis zijn voor iedereen.

We roepen de Brusselse sportclubs op om deze ontdekkingsworkshops, kennismakingsworkshops en workshops voor gevorderden te organiseren, om hen te helpen nieuwe leden aan te trekken en de Brusselaars bewust te maken van de voordelen en waarden van sport.

Art’aires:

Op 21 juli vieren we België in het Parc Royal!

Een programma met evenementen die de eenheid van het land, zijn erfgoed en zijn geschiedenis bevorderen.

Wij zijn erbij met Médico en SoHAP, Lions Clubs van België! Humanitaire hulp, de problemen van ondervoeding, onderwijs, gezondheid, geestelijke gezondheid en kinderarmoede zijn de wortels van onze acties!

Goed voor iedereen

Bravvo:

Trap met ons mee en bescherm je fiets terwijl je geniet van een zelfgemaakte smoothie. Het is leuk, het is gezond en het is veilig!

Brussel Mobiliteit:

Het gaat vooruit als je mobiliteitsdiensten combineert!

Wist u dat er in Brussel meer dan 30 mobiliteitsdiensten bestaan? Openbaar vervoer, taxi’s, deelauto’s, steps, elektrische fietsen, gezins- en bakfietsen, … de mogelijkheden zijn legio en de meest uiteenlopende behoeften vinden hun weg.

Een verplaatsing regelt u tegenwoordig met een swipe op je smartphone. U hebt er echt geen auto voor nodig. Het is eenvoudig, milieuvriendelijk en u bespaart er zelfs geld mee!

Brussel Mobiliteit nodigt u uit om een aantal van deze vervoermiddelen gratis te testen. Zo kunt u ontdekken welke mobiliteit op uw lijf geschreven is. Mobiliteitsdeskundigen staan klaar om al uw vragen te beantwoorden en u kunt er zelfs terecht om twee weken lang gratis een elektrische fiets uit te proberen.

WOMEN OF THE 90’:

Als deze woorden een belletje doen rinkelen:
Torn, Sheryl Crowe, Hand in My Pocket, Sixpence None the Richer, Hedonism, Whitney Houston…

Dan is de plek voor jou!

Onder leiding van Julie Compagnon en Natacha Wuyts neemt de groep ‘Women of the 90’ je mee terug naar het beste van de vrouwenmuziek uit de jaren ’90.
Een akoestische versie van de rock-, pop- en soulhits uit de nineties!

Koningsplein

Visit.Brussels – BIP 9u30 – 17u30

Kerk van Sint-Jacob op de Coudenberg 10u – 15u

De historische Sint-Jacobskerk is zowel de kerk van de koninklijke parochie als de kathedraal van het Bisdom bij de Krijgsmacht.

Koning Leopold I legde op 21 juli 1831 op het voorplein van de kerk de grondwettelijke eed af.

Defensie

 • Een statische voorstelling van materiaal en/of voertuigen
 • Dynamische demonstraties van militaire middelen
 • Interactieve activiteiten voor het jongere publiek
 • Uitleg over het getoonde materiaal en uitrusting, over het beroep en de carrièremogelijkheden bij Defensie (stand Informatie en Rekrutering)
 • Een ‘Parcours Defensie’ wedstrijd voor de jongeren
Warandeberg

Muziekinstrumentenmuseum 10u00 – 20u00

Het MIM beheert een wereldberoemde collectie muziekinstrumenten. Het museum is gevestigd in het voormalige Old-England-gebouw in art-nouveaustijl aan de Kunstberg. Het museum belicht zowel oude als moderne, wereld- en volksmuziekinstrumenten.

www.mim.be

Ravensteinstraat

Bozar 10u00 – 20u00

 

Kunstberg

Square Brussels 10u00 – 17u00

Museumplein

Protestantse kerk van Brussel – Koninklijk Kapel 14u00-18u00

De bouw van deze kapel werd op 1 mei 1760 aan de architekt Jean Faulte toevertrouwd. Het plan ervan doet denken aan dat van de kapel van het kasteel van Versailles en het algemene uitzicht, aan dat van de kapel van het kasteel van Lunéville, geboorteplaats van Karel van Lotharingen. Meerdere stijlen zijn daar te zien die aan de stijl van Lodewijk XVI doen denken. In oktober 1804 ondertekende Napoleon Ie een dekreet waarbij hij de kapel aan de protestantse eredienst gaf. De eerte Belgische koning, Leopold I van Saxe Cobourg Gotha, was een lutheriaan die zijn geloof nooit heeft verloochend. Hij heeft de naam « Koninklijke kapel » aan het gebouw gegeven.

Meertalige gidsen ter plaatse

 

Regentschapsstraat (1ste deel)

BX1:

Kom naar de fotoruimte en vertrek met een herinnering als uitzonderlijke presentator van jouw regionale televisiezender!

Koninklijke en Edele Oude Grote Gilde van de Kruisboogschutters van Onze-Lievevrouw ten Zavel:

De Koninklijke en Edele Oude Grote Gilde van de Kruisboogschutters van Onze-Lievevrouw ten Zavelwaarvan de oorsprong teruggaat tot 1213, stelt deze schieting op 6m voor; zoals zij regelmatig beoefend wordt door haar leden, onder de afstanden 6m, 10m, 20m, horizontaal op doel, en 18,50m op staande wip.

De eeuwenoude tradities zijn hierbij nog steeds toepasselijk. Een bezoek aan onze lokalen en ons museum kan elke vrijdagavond, na afspraak op +32 476 25 51 95.

B Plus:

Samen voor een België met toekomst.

Koreaans Cultureel Centrum

Het Koreaans Cultureel Centrum is op 21 juli uitzonderlijk geopend om de feestdagen te vieren.

Van 12 tot 19 uur is iedereen welkom om de nieuwe tentoonstelling ” Dance and Music of the Royal Banquet in Korea ” te ontdekken.

Rekenhof

Het Rekenhof controleert voor het parlement, waaraan het rapporteert, de begroting, de rekeningen en de financiële verrichtingen van de federale Staat, de gemeenschappen en gewesten en de provincies controleert. Het waakt ook  over de goede besteding van het overheidsgeld.

Ter gelegenheid van de Nationale Feestdag opent het Rekenhof de deuren van het voormalige paleis van de graaf van Vlaanderen, waarin een deel van zijn activiteiten is ondergebracht.

Het gebouw, dat in 1866 door Filips, graaf van Vlaanderen, werd gekocht, is vele malen verbouwd en heringericht. Koning Albert I werd er geboren. Later werd het aangekocht door de Bank van Brussel, die de zuidelijke vleugel uitbreidde om er haar kantoren in onder te brengen. Na restauratie werd het paleis in 1984 door de federale staat ter beschikking van het Rekenhof gesteld. De bezoekers kunnen de rijkelijk gedecoreerde hal, eretrap en salons van het paleis bezoeken. Het zijn nu de zittingzalen en kantoren van het Rekenhof.

De deuren zijn open op 21 juli van 14 tot 17.30 uur. Er is geen reservatie nodig. Bezoekers kunnen gebruik maken van folders over het gebouw en een rondleiding via QR-code.

Zavelplein

Veiligheidsdorp van de FOD Binnenlandse Zaken (IBZ)

Uw veiligheid, ons beroep.

Ontdek de mensen die elke dag en elk uur opnieuw onze veiligheid waarborgen!

Een greep uit onze activiteiten: drones besturen, escaperoom in een rooktent, voetbalveld, autoladder The Beast (64 m), inbraak-, brand- en zakkenrollerpreventie, sportparcours, demo’s (evacuatie op hoogte, hondengeleiders, reanimatie, bevrijding uit een wrak), eID-selfie en -puzzel, noodkit samenstellen enz.

 

Safe.brussels

Sinds 2016 kocht safe.brussels zes drones aan voor de lokale en federale politiediensten. Volgend op het smeden van dit baanbrekende partnerschap tussen het Brussels Gewest (safe.brussels) en de Federale politie van Brussel (CSD Brussel) werd een dronecel opgericht. Ter gelegenheid van de nationale feestdag nodigen we je uit om deze technologische pareltjes te komen ontdekken. Op het programma: demonstraties van drones maar ook een spel om drones te leren besturen!

Op 21/07 is ons team van 10 tot 20 uur aanwezig op de stand van safe.brussels in de Regentschapsstraat, op het kruispunt met de Zavel.

 

Anciens Gendarmes BE Oud-Rijkswachters

Op 21 juli 2023 zal de vereniging ‘Anciens Gendarmes BE Oud-Rijkswachters’ in samenwerking met verschillende partners, waaronder het ‘Eco musée du Centre Historique Inter Police (C.H.I.P.)’ uit Floreffe, de rijkswachtoldtimergroep van Christian Toumpsin, de vereniging ‘Chemin de Fer des 3 Frontières (CF3F), afdeling rijkswacht’ uit Hombourg, de ‘Erfgoedgilde’ en de ‘Belgian Cavalry Band (B.C.B.)’ deelnemen aan de festiviteiten van onze Nationale Feestdag te Brussel.

U kan onze historische stand bezoeken op de Grote Zavel. Verschillende voertuigen en motors worden er tentoongesteld. Breng ons een bezoek. Maak kennis met en steun de vrijwillligers van deze verenigingen en musea die de Belgische politiegeschiedenis levendig houden.

Regentschapsstraat (2de deel)

FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking:

Met een actieve diplomatie behartigt de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking overal in de wereld de belangen van België en van onze landgenoten. Zo dragen we bij tot een veilige, rechtvaardige en duurzame wereld, gebaseerd op gedeelde waarden, mensenrechten en internationale regels.

Dit jaar verwelkomen we u graag op onze interactieve stand, die tot doel heeft het publiek bewust te maken van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Deze doelstellingen, vastgesteld door de Verenigde Naties, vormen de kern van de waarden van onze FOD en zijn een van de transversale thema’s die onze acties sturen.

Kom langs en neem deel aan onze ludieke activiteiten. En vertrek met je portret of een klein cadeautje voor de kinderen die hun vaardigheid en concentratie hebben laten zien!

De Grote Synagoge van Brussel 14u00 – 17u00:

Drie bezoeken gepland durende de dag: 14u, 15u30 en 17u.

FOD Financien – Douane:

De Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen (AAD&A) staat in voor de bescherming van de samenleving en de bevordering van de internationale handel door het beheer van de buitengrenzen (aanwezigheid in alle lucht- en zeehavens, alsook treinstations met internationale verbindingen) en het verzekeren van de veiligheid van de logistieke keten.

Ben je benieuwd naar het werk van de douane en wil je bij ons aan de slag? Wil je onze scanvan in actie zien en samen met onze collega’s de scanbeelden analyseren? Altijd al eens een foto willen nemen als je op een moto van de douane zit?  Of hoe kan je namaak nu net herkennen?

Voor al deze zaken kan je op 21 juli terecht op onze infostand. Onze collega’s van de douane en van onze personeelsdienst staan je graag te woord!

Rode Kruis:

Een informatiestand over de activiteiten van het Rode Kruis zal worden ingericht in de Regentschapsstraat (op nr. 30), voor het Muziekconservatorium:

 • Een bloeddonor zal alle bloedgevers verwelkomen die sterk worden aangemoedigd om een ​​gebaar te maken in deze gebruikelijke periode van schaarste wegens vakantie!
 • De hele dag door: initiaties tot reanimatie op een pop door professionele trainers van het Belgische Rode Kruis.
 • Animaties van het Jeugd Rode Kruis voor kinderen: make-up van wonden en ontdekking van leermiddelen aangeboden aan leerkrachten.
 • Virtuele realiteit
 • Bezoek van een ambulance en uitleg door een professionele paramedicus.
 • Algemene informatie over vrijwilligerswerk bij het Belgische Rode Kruis.
 • Photobooth om mooie foto’s te maken en te vertrekken met een souvenir!
Poelaertplein

Politiedorp

Eindelijk! Het Politiedorp is op 21 juli opnieuw van de partij. Heel wat zones van de Lokale Politie en eenheden van de Federale Politie zijn met een stand aanwezig. Er valt ook heel wat te beleven. Op het programma staan demonstraties van o.a. de hondensteun, het gebruik van drones, bikers … Als bezoeker kan je zelf ook actief deelnemen zoals even schipper worden op een RHIB of een onboard camera besturen. Kinderen (6-18 jaar) kunnen hun kennis en vaardigheden tonen op een verkeerspiste. Her en der in het Politiedorp zijn er interactieve spelen voor alle leeftijden waar je antwoorden vindt op de vragen uit ons animatieboekje … en je zo een prijs kan winnen.

Cycloparking

Gratis bewaakte fietsparking vanaf 10u tot 20u op Louizaplein.

Hoe werkt het ? Parkeer uw fiets gratis en ontvang een code per sms. Na het evenement, zal u deze moeten gebruiken bij het verlaten van de fietsparking.