Ontdek de politieberoepen in het Politiedorp!

Wil je de politie beter leren kennen? Ga dan zoals elk jaar naar het Poelaertplein om er het Politiedorp te ontdekken. Dit jaar legt de Geïntegreerde Politie de nadruk op de beroepsfierheid, Employer Branding, de nabijheidspolitie en de jeugd, maar ze zet ook enkele verjaardagen in de kijker.

Verjaardagen
Voor deze 20e fysieke editie staan verschillende thema’s centraal in het Politiedorp. Enerzijds beroepsfierheid: we zijn fier om lid te zijn van de Geïntegreerde Politie, haar ambassadeur te zijn en haar waarden met overtuiging, voldoening en nederigheid uit te dragen ten dienste van de samenleving. Anderzijds Employer Branding (we zijn allemaal ambassadeur van onze organisatie en kunnen nieuwe talenten aantrekken), de nabijheid met de burger (door de dienstverlening aan de bevolking) en het wederzijds respect (in het verlengde van de campagne opgestart door de FOD Binnenlandse Zaken). Daarnaast staan ook enkele verjaardagen in de kijker: koning Filip die 10 jaar op de troon zit, Interpol dat 100 kaarsjes uitblaast, de politiezone Brussel HOOFDSTAD Elsene die de vijfde verjaardag van de PolBru Cadets viert en 30 jaar Directie luchtsteun van de Federale Politie.

Passie voor de job
Een bezoek aan het Politiedorp is een unieke kans om de brede waaier aan functies binnen de Geïntegreerde Politie te ontdekken. Leden van heel wat diensten en directies van de Federale Politie zullen samen met tal van zones van de Lokale Politie verspreid staan over verschillende stands om antwoorden geven op je vragen en de passie voor hun beroep uit te dragen. We bieden je ook een goedgevuld uiteenlopend activiteitenprogramma (spelletjes; foto’s op de motor, boot en in de helikopter; minideathrides; fietsparcours; fotomaton met mascottes en influencers enz.). Je krijgt ook de kans om het functionele parcours uit te proberen op de rekruteringsstand, die zal worden versterkt door de Rookies (stagiairs van de Federale Politie) en de Cadets (Lokale Politie Brussel HOOFDSTAD Elsene).

Démo VP2023 NL

Twee demonstraties drie keer per dag
Naast een static show met verschillende voertuigen zullen er gedurende de dag ook twee demonstraties meermaals plaatsvinden. De eerste demonstratie gewijd aan de hondenteams vindt plaats om 10.30 uur, 13.45 uur en 17.30 uur. De demonstratie gewijd aan het genegotieerd beheer van de openbare ruimte vindt plaats om 11.30 uur, 14.45 uur en 19.00 uur. We kijken uit naar jullie massale komst!

Trots om te defileren

Het gevoel van fierheid laat zich ook zien in het burgerlijk defilé. Twee provinciale politiescholen (Vlaams-Brabant en Namen) nemen deel aan het detachement te voet, samen met de Cadets van PolBru, de Juniors van de Lokale Politie SECOVA en de Rookies van de Federale Politie. Ook buitenlandse delegaties van cadetten stappen mee. 
Het gemotoriseerde detachement bestaat uit, onder andere, indrukwekkende voertuigen, een aanvalsboot en een aantal fietsbrigades van verschillende zones van de Lokale Politie.

Défilé te voet
 • Een pijl van opleiders van de Nationale Politieacademie (ANPA).
 • Twee detachementen bestaande uit aspirant-commissarissen van ANPA en aspirant-inspecteurs van de provinciale politiescholen van Vlaams-Brabant (PIVO) en Namen, geleid door hoofdcommissaris van politie Catherine Gérard.
 • Een detachement van drie jongeren met de vlaggen ‘Cadets – Juniors – Rookies’.
 • Een detachement jonge Cadets van de lokale politiezone Brussel HOOFDSTAD Elsene, Juniors van de lokale politiezone SECOVA en Rookies van de Federale Politie.
 • Een internationaal detachement jonge cadetten: zes Belgische, zes Engelse en zes Franse.

De cadetten van de politiezone BRUSSEL HOOFDSTAD ELSENE blazen dit jaar vijf kaarsjes uit en doen dat in stijl. Zoals ieder jaar mogen de cadetten inspecteurs van de provinciale politiescholen van Vlaams-Brabant (PIVO) en Namen meelopen in het défilé op de nationale feestdag, maar voor deze speciale gelegenheid zullen ze dit jaar niet alleen zijn. Zo komen enerzijds l’Association des Cadets de la Gendarmerie du Nord uit Frankrijk en anderzijds de Metropolitan Police Departement Cadets en City of London Police Cadets vanuit het Verenigd Koninkrijk om samen met hun Belgische collega’s te defileren. Het wordt alvast een unieke uitwisseling van ervaringen en een ontmoeting om nooit te vergeten.

 • Een detachement van 42 cadetten van de lokale politiezone Brussel HOOFDSTAD Elsene.
 • Een detachement van een veertigtal personeelsleden van Douane en Accijnzen.
 • Een detachement van honderd cadetten en jeugdbrandweerlieden.
Gemotoriseerd défilé

Het gemotoriseerde detachement van de Geïntegreerde Politie is samengesteld als volgt:

 

 • Een pijl van een vijftiental Harley Davidson- en Yamaha-motorfietsen van de politiezone BRUSSEL HOOFDSTAD ELSENE.
 • Vier elektrische voertuigen VW van de nabijheidsdiensten van de lokale politiezones van AALST, DENDERMONDE en LRH.
 • Twee gepantserde anonieme Mercedes-voertuigen van de Directie bescherming van de Federale Politie.
 • Een gepantserde APC Shortland van de Directie openbare veiligheid van de Federale Politie.
 • Twee Toyota Land Cruisers 4×4 van de Directie bescherming van de Federale Politie.
 • Een Peugeot 3008 hybride en een elektrische Skoda Enyaq van de interventiediensten van de lokale politiezones MARLOW en LA LOUVIERE.
 • Twee bestelwagens VW Crafter voor het troepentransport van de Federale Politie. 
 • Een elektrische Seat Mii van de nabijheidsdienst van de lokale politiezone NAMEN en een bestelwagen VW Crafter, operationeel commandovoertuig van de lokale politiezone MARLOW.
 • Een anonieme trekker met oplegger MAN van de Directie van de speciale eenheden van de Federale Politie (DSU) met haar snelle aanvalsboot voor op zee, type RHIB met veertien plaatsen.

  DSU actief op het land en in het water
  De Directie van de speciale eenheden (DSU) voert ook maritieme operaties uit. Met een aanvalsboot van het type RHIB (Rigid Hull Inflatable Boat) komt zij tussen bij kapingen op zee en trekt ze ten strijde tegen drugs en illegale immigratie. Met zijn 12 meter lengte en 3 motoren van 300 pk, haalt de RHIB snelheden tot 100 km/h. Aan boord is plaats voor 14 operatoren. DSU neemt jaarlijks deel aan oefeningen op zee in het kader van het Europese samenwerkingsverband ATLAS, dat alle antiterreureenheden van de EU bijeenbrengt.

   

  • Een Volvo V90 van de Federale Wegpolitie en een Volvo XC90 van de lokale politiezone AALST.
  • Een vrachtwagen Iveco met takelplatform van de Directie van de logistiek (DRL) van de Federale Politie met daarop een VW Golf GTI van de Nationale Politieacademie (ANPA), gebruikt voor de opleiding circuitrijden.
  • Een Quad Kymko 700 van de lokale politiezone SEMOIS ET LESSE en een elektrische motor ZERO SR/F van de lokale politiezone DENDERMONDE.
  • Een detachement van 42 fietsen uit verschillende lokale politiezones.

   De fietsbrigades
   De fiets biedt een grotere mobiliteit in stedelijke gebieden, op ontmoetingsplaatsen en in voetgangerszones. Naast een beter contact met de burger draagt de fiets ook bij tot het verkorten van de responstijden en het verbeteren van de efficiëntie van de interventies. Het gebruik ervan is sterk gespecialiseerd. Politieagenten die deel uitmaken van deze brigades kunnen een vijfdaagse opleiding (met diploma) volgen. Ook het materiaal evolueert snel: duurzamer, comfortabeler en goed uitgerust. De fietsbrigades worden ingezet bij beveiligingspatrouilles, verkeersopdrachten, opdrachten op het vlak van mobiliteit en verkeersveiligheid, escortes en bewaking tijdens publieke evenementen.

    

    • Een pijl van een tiental BMW-motoren van de Federale Wegpolitie.
    • Een helikopter MD900 van de Directie van de luchtsteun van de Federale Politie.
   Défilé à pieds
   VP2023_3
   Défilé à pieds
   Défilé à pieds
   Défilé motorisé - Police Intégrée
   Banner politiedorp 2023