De Marine

Vandaag, als men weet dat 90% van het goederentransport en de welvaartstromen gebeurt via de maritieme weg, mag niemand meer twijfelen aan het belang en de relevantie van de Marine op internationaal vlak.

Als onderdeel van de Belgische Defensie, zorgt de Marine voor de veiligheid op en vanop de zee. Daartoe beschikt zij over een vloot en diensten die op en vanuit zee operationeel inzetbaar zijn. Zo worden marine middelen onder andere gebruikt ter bescherming en bewaking van havens, bij het ruimen van explosieven, terrorismebestrijding, het vrijhouden van zeehandelsroutes en reddingsoperaties.

De Marine is daarnaast een belangrijke partner in de veiligheid en beveiliging van de Noordzee in de door ons land bewaakte Exclusief Economische Zone. Hiermee levert de Marine, zowel ver weg als dicht bij huis, een bijzondere bijdrage aan een veilig en welvarend België.

De komende jaren

De grote uitdaging voor de komende jaren is de Marine voorbereiden op de toekomst. Hiervoor werft de Marine over de komende jaren 600 mensen aan en is daarvoor op zoek naar diverse profielen. Verder wordt bijna de volledige vloot vernieuwd. Met deze vervangingsprogramma’s zal de Marine, samen met haar internationale partners, kiezen voor hoogtechnologische en onbemande systemen. De fregatten zullen uitgerust worden met hoogtechnologische wapensystemen tegen de opkomende dreigingen. De nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen zullen gebruik maken van autonome “drones” met artificiële intelligentie voor het vernietigen van zeemijnen.

Op naar de nieuwe Marine visie 2030, jong, dynamisch en operationeel!

Tekst & Foto’s: Communicatie dienst van Marine Component