Rode Kruis-Vlaanderen

Rode Kruisvrijwilligers

Onze 13.000 Rode Kruisvrijwilligers – verdeeld over 221 lokale afdelingen – helpen elke dag mensen. Ze doen dat met hart en ziel. En hun taken zijn ruim en divers. Van ondersteuning bij de organisatie van bloedinzamelingen, hulppost op evenementen, ambulancier, lesgever eerste hulp, zorgbibvrijwilliger, animator bij vakantiekampen gericht op kinderen of voor mensen met een beperking, taken in de opvangcentra, enz. Ongeveer één op de vier vrijwilligers (23,27%) is tussen de 16 en de 30 jaar oud, dus ook de nieuwe generaties staan al klaar. Rode Kruis-Vlaanderen wil al deze vrijwilligers allemaal enorm hard bedanken voor hun tomeloze inzet het voorbije jaar.

Ben je zelf ook geïnteresseerd om burgervrijwilliger te worden? Meld je dan aan op rodekruis.be/vrijwilliger.

Voortaan pleisters in plaats van iconische stickers

Naar aanleiding van de 50e verjaardag van Rode Kruis-Vlaanderen, kondigde de organisatie een grote verandering aan: vanaf voortaan zullen de vrijwilligers van de lokale Rode Kruisafdelingen geen stickers meer verkopen tijdens hun jaarlijkse verkoopactie. De alombekende stickers met de tekenfiguren hebben vanaf dit jaar (2023) plaats gemaakt voor pleisters. En dat na meer dan 60 jaar stickers verkopen.

Met de pleisters kiest Rode Kruis-Vlaanderen vooral voor een bruikbaar product, dat tegelijk ook een duidelijke link heeft met één van de kernactiviteiten. Qua vorm lijken ze eigenlijk op de voormalige stickers: het gaat om één groot, langwerpig stuk pleister in een sleeve, waar je zelf pleisters op maat kan afknippen. En ook de klassieke tekenfiguren konden natuurlijk niet ontbreken. Daarom stonden De Smurfen op deze eerste editie van de pleister.

Met de opbrengst van de verkoop – die integraal naar de 221 lokale Rode Kruisafdelingen gaat – investeren de vrijwilligers in zaken zoals ambulances, lesmateriaal voor hun eerstehulpopleidingen of in hun sociaal geëngageerde activiteiten. En deze allereerste “pleisteractie” bleek alvast een historisch succes: er zijn meer dan 400.000 pleisters verkocht, goed voor zo’n 4 miljoen euro, verdeeld over de meer dan 200 lokale afdelingen. Dat succes komt overigens op een goed moment, want door corona was de opbrengst van de voormalige stickeractie sterk gedaald. Hun vrijwilligerswerking had deze middelen dus broodnodig. “De pleister is ongetwijfeld een blijver”, verduidelijkte Philippe Vandekerckhove daarom, als gedelegeerd bestuurder van Rode Kruis-Vlaanderen.

Oekraïense vluchtelingen en asielzoekers: grote nood aan opvang

Door de combinatie van de asielcrisis en de nood aan opvangplaatsen voor Oekraïense vluchtelingen die daar bovenop kwam, was het ook bij Rode Kruis-Vlaanderen meer dan ooit ‘alle hens aan dek’ in 2022. Daardoor telt Rode Kruis-Vlaanderen op dit moment 22 opvangcentra, waarvan ook enkele nieuwe sinds vorig jaar. Onder andere in Berlaar en Sint-Laureins worden vanaf nu asielzoekers opgevangen – en in Mechelen (nooddorp) en Sint-Lambrechts-Woluwe (transitcentrum) kwamen er opvangplaatsen voor Oekraïense vluchtelingen bij.

In totaal ving Rode Kruis-Vlaanderen zo bijna 25.000 mensen op. Dat cijfer ligt vooral zo hoog omdat de organisatie ook het transitcentrum Ariane in Sint-Lambrechts-Woluwe uitbaat, waar mensen maar een korte periode verblijven voor ze doorstromen naar een permanentere opvangplaats.

Het ging specifiek om 10.453 Oekraïense vluchtelingen en 14.392 asielzoekers die minstens één nacht in een centrum van Rode Kruis-Vlaanderen verbleven.