Civiele Veiligheid

Civiele Veiligheid, dat zijn de Noodcentrales 101/112, de Brandweer, de Civiele Bescherming en Rescue Dog Belgium. Deze diensten werken samen om te zorgen voor onze veiligheid. Elk van hen vormt een onmisbare schakel in de hulpverleningsketen.

Kom ons bezoeken tijdens de Nationale Feestdag

Op 21 juli vind je ons in het IBZ-Veiligheidsdorp op de Zavel in Brussel. Je kan er “The Beast” bewonderen, de ladderwagen van Brandweer Brussel die tot 64 meter hoog reikt. Je kan ook je vliegvaardigheden testen in een hindernissenparcours met drones of proberen te ontsnappen uit een escape room gevuld met rook. Bekijk de demo’s van onze reddingshonden en hun hondengeleiders of ga 16 meter de lucht in met de hoogtewerker Merlo van de Civiele Bescherming en geniet van een uniek uitzicht over de Zavel. Jonge kinderen kunnen zich amuseren in de kleurhoek van de stand 101/112 terwijl de ouders zich wagen aan een quiz en kunnen kennismaken met de operatoren en hun job.

Civiele Bescherming

De Civiele Bescherming is een tweedelijnshulpdienst die de brandweer, de politie en de overheden (Minister van Binnenlandse Zaken, gouverneurs, burgemeesters) ondersteunt waar nodig.

Zij beschikt over gespecialiseerde middelen en kennis om verschillende noodsituaties (branden, overstromingen, ongevallen, verontreiniging, natuurrampen) aan te pakken in binnen- en buitenland.

Naast de grote gebeurtenissen die de media halen, voert de Civiele Bescherming ook meer ‘alledaagse’ taken uit, zoals de ontmanteling van drugslaboratoria en het opruimen van vervuilingen. 

70 jaar Civiele Bescherming

Dit jaar viert de Belgische Civiele Bescherming haar 70ste verjaardag. Op basis van een rijk verleden, bouwt zij verder aan de toekomst, want meer dan ooit blijkt de Civiele Bescherming onmisbaar in een context van snel veranderende risico’s: de opvangcrisis, de opeenvolgende overstromingen, de klimaatverandering… Uitdagingen die nog steeds met dezelfde energie worden aangegaan als in de eerste 70 jaar.

Beschrijving voertuigen Civiele Bescherming die deelnemen aan het defilé

 

  • Commandovoertuig (Crisnée)

Het commandovoertuig wordt gebruikt als voertuig voor de officier/onderofficier.

 

  • Pick-Up FRUB met boot (Crisnée)

De civiele beschermingsmodule FRUB (Flood Rescue Using Boats) wordt voornamelijk ingezet bij grote overstromingen voor het redden van personen, zoals in de zomer van 2021.

De FRUB module kan zoek- en evacuatieoperaties uitvoeren voor mensen en dieren in overstroomde gebieden, alsook essentiële goederen leveren aan geïsoleerde slachtoffers of materiaal (pompen, enz.) transporteren naar plaatsen die moeilijk bereikbaar.

Deze module werd onlangs EU-gecertificeerd in Polen en kan ook worden aangevraagd door het buitenland als onderdeel van het Europees mechanisme voor civiele bescherming (UCPM).

 

  • Voertuig duikteam met boot (Crisnée)

De duikers van de Civiele Bescherming worden meestal ingezet op vraag van de politie en werken heel vaak samen met de dienst DVI. Hun opdrachten bestaan uit het zoeken naar vermiste personen onder water, alsook voorwerpen in het kader van gerechtelijk onderzoek, voertuigen,…

 

  • Voertuig SIGIS (Brasschaat)

Dit voertuig bevat een ingebouwd meettoestel dat een snelle monitoring en meting op afstand kan uitvoeren van de aanwezigheid van natuurlijke en industriële gassen.

   

 

  • Voertuig Search And Rescue (Crisnée)

Dit voertuig met zoekapparatuur aan boord kan gebruikt worden om de eerste commandopost in te richten. Het wordt ingezet bij het zoeken naar vermiste personen, bv. bij aardbevingen of het zoeken naar sporen op vraag van de politie.

 

  • Oplegger met graafkraan (Brasschaat)

De leidingen van de graafkraan zijn voorzien van een brandwerende coating, waardoor ze perfect kan worden ingezet als ondersteuning van bluswerkzaamheden. Dit kan zowel bij industriële branden als bos- en heidebranden zijn. Daarnaast wordt ze ook ingezet om bijstand te leveren aan de politie voor DVI- opdrachten.

De graafkraan was te zien in de serie ‘De cel vermiste personen’ op VRT. In november 2023 werd ze ingezet bij de aangespoelde orka in De Panne en recent werd ze ingezet bij een aantal grote branden zoals een fabrieksbrand in Asse, een brand bij Brucargo,…

 

  • Bus Commandopost Operaties (Crisnée)

Deze CP OPS -bus maakt het mogelijk om een ruimte te creëren waar de verschillende disciplines kunnen samen komen en beslissingen kunnen nemen. Het biedt eveneens de mogelijkheid om de verschillende communicatiemiddelen te gebruiken.

 

  • Voertuig met alternator unit (Brasschaat)

De alternator unit is een elektropomp die 24.000 liter (vervuild) water per minuut kan wegpompen en wordt ingezet bij overstromingen, zoals bvb. de overstromingen in de Westhoek in november 2023 en in Voeren in mei 2024.

     

 

  • Voertuig met Flood module (Brasschaat)

De Flood module is een hydraulisch aangedreven pomp die 50.000 liter water per minuut kan wegpompen. Deze kan enkel gebruikt worden bij niet te vervuild water en wordt ingezet bij overstromingen, zoals bvb. de overstromingen in Italië in 2023.

     

 

 

Volg ons op Facebook

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brandweer

De brandweer staat altijd klaar, met passie en toewijding, om burgers te helpen, hun leefomgeving te beschermen en bij te dragen tot een veiligere samenleving!

Brandweerfamilie

De Belgische brandweer, dat zijn 10.140 vrijwilligers en 6.790 beroepsbrandweerlieden die elke dag voor ons klaar staan. Ze zijn verdeeld over 34 hulpverleningszones en brandweer Brussel.

Ze zijn regelmatig op zoek naar nieuwe collega’s. Ben (of ken) jij iemand die zelf deel wil uitmaken van de brandweerfamilie? Kijk dan snel op www.brandweer.be

Jeugdbrandweer en kadetten

Tijdens het défilé te voet wordt de brandweer vertegenwoordigd door de jeugdbrandweer en de brandweerkadetten.

Bij de jeugdbrandweer leren meisjes en jongens vanaf 12 jaar een aantal basistechnieken zoals EHBO, knopen leggen, radiocommunicatie en kleine branden blussen.

Vanaf 16 jaar hebben ze de mogelijkheid om een opleiding te volgen aan de brandweerschool als brandweerkadet. Deze opleiding gaat verder en bereidt de jongeren voor op een job bij de brandweer.

Zowel bij de jeugdbrandweer als bij de kadetten leren jongeren vertrouwen op anderen en samenwerken in groep.

Meer weten over de jeugdbrandweer en de brandweerkadetten? https://brandweer.be/nl/jeugdbrandweer-en-kadetten

Beschrijving voertuigen Brandweer die deelnemen aan het defilé

 

  • Bosbrandweerwagen – Hulpverleningszone Taxandria

Deze bosbrandweerwagen wordt ingezet bij bos- en vegetatiebranden. In dit voertuig worden de bemanningsleden in de cabine en alle vitale onderdelen van het voertuig gedurende minstens 6 minuten beschermd tegen een het vuur door een sproeisysteem. Daarnaast is het uitgerust met een adembeschermingssysteem voor alle inzittenden en is de cabine binnenin versterkt om bescherming te bieden bij een ongeval.

Dit voertuig is operationeel sinds 1 mei 2024.

 

  • Bosbrandweerwagen – Hulpverleningszone Vesdre-Hoëgne & Plateau

Dit voertuig zal ingezet worden bij de steeds vaker voorkomende brandbestrijdingsoperaties in bos- en natuurgebieden.

 

  • Zwaar reddingsvoertuig – Brandweer Brussel (DBDMH)

Dit voertuig wordt ingezet voor de bevrijding van personen na een ongeval of bij instortingen.

 

  • Voertuig Duikteam – Brandweerzone Oost (Oost-Vlaanderen)

De duikwagen wordt gebruikt om duikers en hun uitrusting naar de plaats van interventie te brengen.

 

  • IGS-voertuig – Brandweerzone Vlaams-Brabant West

IGS staat voor Incident Gevaarlijke Stoffen. Dit voertuig wordt ingezet bij interventies met gevaarlijke stoffen, zoals ongevallen en branden waar mogelijks gevaarlijke stoffen aanwezig zijn en interventies in het kader van milieuverontreiniging.

De cabine biedt plaats aan 6 brandweerlieden en is uitgerust als bureauruimte. Langs beide zijkanten zorgen twee rolluiken voor een snelle toegang tot het materiaal en de specifieke interventiekledij. Het voertuig is voorzien om te kunnen werken in alle weersomstandigheden : luifels, tenten en verwarming zijn aanwezig. Om de nodige energie te voorzien is ook een stroomgenerator aanwezig.

Het voertuig werd onlangs gebruikt bij een zoutzuurlek waarbij een leiding waarin zoutzuur wordt verpompt, werd beschadigd door een vrachtwagen waardoor het zoutzuur over de vrachtwagen liep terwijl de chauffeur in het voertuig zat.

 

  • Containervoertuig – Hulpverleningszone Noord-Limburg

Dit voertuig met rust- en omkleedcontainer wordt ingezet bij langdurige interventies. Het personeel kan er rusten en in hygiënische omstandigheden iets eten en drinken. Na de interventie kunnen zij zich opfrissen en propere kledij aantrekken in een verwarmd en afgeschermd deel van de container.

     

 

 

 

 

 

Noodcentrales 101/112

De noodnummers 101 en 112 zijn te zien op brandweervoertuigen, ambulances, politievoertuigen en voertuigen van de Civiele Bescherming. Maar in een situatie van nood of paniek bestaat het risico dat je ze toch vergeet wanneer je ze wil bellen.

Dankzij de app 112BE kun je meteen de hulpdienst kiezen die je nodig hebt door te klikken op het juiste icoon: brandweer, ambulance, politie of andere hulplijnen. De app 112BE kan je gratis downloaden op smartphones (iPhone en Android) en biedt nog heel wat andere voordelen.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van de app 112BE?

  • Betere geolokalisatie : de noodcentrales zien onmiddellijk waar je bent
  • Persoonlijke gegevens van de oproeper zijn onmiddellijk zichtbaar voor de operator, ook kan je bepaalde medische informatie invoeren (diabetes, allergieën (voor medicatie), hartproblemen, …).
  • Mogelijkheid tot chatten met een operator : als je slecht hoort of niet kunt spreken kunnen de noodcentrales toch met je communiceren. Dit kan in een taal naar keuze.
  • Alarm: als je buiten bewustzijn of onvindbaar bent, kunnen de noodcentrales je GSM laten rinkelen.

 

Nieuwe ontwikkelingen binnen de app 112BE

Sinds 1 juli 2024 werd een nieuw icoon toegevoegd op de tweede pagina van de app 112BE. Hier kan je bellen naar het nummer 1722, het 1722 e-loket raadplegen voor niet-dringende brandweerhulp of andere hulplijnen contacteren zoals de dokter van wacht, het Antigifcentrum,…

De app 112BE werd ook aangepast voor blinden, doven en slechthorenden zodat de app ook voor hen gemakkelijk te gebruiken is.

Alle nieuwe features zorgen ervoor dat de app eigenlijk een mini telefoongids is. Je komt vanzelf bij de juiste diensten terecht.

Download de app 112BE!

Heb jij de app nog niet geïnstalleerd? Download hem dan snel via de App Store of Google Play.

112 Kids

Kinderen vormen een bijzondere doelgroep en we proberen hen op een speelse manier het noodnummer 112 te leren kennen, alsook welke info ze moeten geven in geval van nood.  We ontwikkelden hiervoor heel wat materiaal (een animatiefilmpje met het 112-lied, spelletjes, kleurplaten, een quiz, …) dat je kan vinden op www.112.be.

 

 

 

 

 

 

 

 

Rescue Dog Belgium

Het team van Rescue Dog Belgium bestaat uit professioneel opgeleide honden en –geleiders van zowel brandweer als Civiele Bescherming. De honden en hun baasjes worden opgeleid om levende personen onder het puin te zoeken en om te helpen om vermiste personen op te sporen. Na een intensieve opleiding aan de brandweerschool staan er professioneel opgeleide hulpverleners en honden op het terrein.

Met meer dan 20 teams verdeeld over twee specialisaties, staan ze klaar om hun opdracht uit te voeren op vraag van de hulpverleningszones of op vraag van en ter ondersteuning van de politie.

Twee specialisaties:

  • De reddingshonden, gespecialiseerd in het zoeken en het redden van bedolven personen, zoals bijvoorbeeld het geval is na de instorting van een gebouw en wanneer er misschien slachtoffers vastzitten onder het puin.
  • De vlakterevierenhonden, gespecialiseerd in het op zoek gaan naar vermiste personen die in gevaar kunnen zijn. Ze doorzoeken op systematische wijze een uitgestrekt gebied, zonder spoor of referentiegeur, op zoek naar elke persoon die zich daar kan bevinden.