Civiele Veiligheid

De Civiele Veiligheid intervenieert op drie complementaire niveaus. Als eerste schakel in de hulpverleningsketen beheren de noodcentrales de oproepen naar het nummer 112. Vervolgens is de brandweer belast met de dringende opdrachten op lokaal niveau en intervenieert de Civiele Bescherming met haar experts en materieel voor langdurige, gespecialiseerde versterking op nationaal niveau.

Civil Security defileert met: 13 voertuigen voor de hulpverleningszones en 9 voertuigen voor de Civiele Bescherming.

www.civieleveiligheid.be

Noodnummer 112

Op de brandweervoertuigen en ambulances is het noodnummer 112 te zien. Maar Iemand in nood of in paniek kan de noodnummers vergeten. Dankzij de app 112 BE kun je meteen de hulpdienst kiezen die je nodig hebt door te klikken op het juiste icoon: brandweer, ambulance of politie. De app “112 BE” kan je gratis downloaden op smartphones (iPhone en Android) en biedt nog heel wat andere voordelen:

  • Lokalisering: de noodcentrales kunnen zien waar je bent.
  • Chat: als je slecht hoort of niet kunt spreken, kunnen de noodcentrales met je communiceren via chat.
  • Alarm: als je buiten bewustzijn of onvindbaar bent, kunnen de noodcentrales je gsm laten rinkelen.
  • Informatiebron: je kunt bij je registratie bepaalde medische informatie invoeren, zoals hartproblemen, allergieën (voor medicatie), diabetes, …

Sinds de lancering in juni 017, werd de app 112 BE 655.932 keer gedownload op smartphones.

In het Veiligheidsdorp op de Zavel ontvangen operatoren van de noodcentrales 112 bezoekers. Kinderen leren hoe ze levens kunnen redden door de Kids film 112 te bekijken en te spelen. Volwassenen krijgen uitleg over het gebruik van de App 112 BE.

Kids 112

De campagne Kids 112 heeft als doel om kinderen op een speelse manier het noodnummer 112 te laten onthouden en hen uit te leggen welke informatie ze moeten meedelen aan de operatoren van de noodcentrales 112.

Voor deze campagne werd pedagogisch materiaal uitgewerkt dat gedownload kan worden op www.112.be: een korte animatiefilm met een rapdeuntje, een quiz, spelen en kleurplaten.

Dit pedagogisch materiaal wordt gebruikt tijdens informatiesessies die georganiseerd worden in de lagere scholen zowat overal in België.