Belgian First Aid and Support Team (B-FAST)

B-FAST, het Belgian First Aid and Support Team, bestaat dit jaar 20 jaar. B-FAST is het noodhulpmechanisme van de federale overheid voor rampen in het buitenland. Het is een interdepartementale structuur waarbij de diensten van de Eerste Minister, het Ministerie van Defensie, de FOD Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking, de FOD Binnenlandse Zaken, de FOD Volksgezondheid en de FOD BOSA betrokken zijn. Wanneer zich in het buitenland een ramp voordoet en de overheid van het getroffen land België om hulp vraagt, zal B-FAST zo snel mogelijk onderzoeken of hulp kan worden geboden. Hiervoor beschikt B-FAST over verschillende interventiemodules, waarbij teams worden ontplooid, en over de capaciteit om hulpgoederen te sturen.

De voorbije twee jaar werd opnieuw bijzonder vaak beroep gedaan op B-FAST. In 2022, sinds de start van de Russische inval in Oekraïne, is B-FAST volledig gemobiliseerd ter ondersteuning van Oekraïne en zijn buurlanden. Er vertrokken op korte tijd tientallen vrachtwagens gevuld met onder andere tenten, generatoren, voedsel en medicijnen. B-FAST organiseerde eveneens de medische evacuatie van 25 Oekraïense ziekenhuispatiënten, waaronder verschillende kinderen, en hun familieleden via Polen naar België. In oktober 2022 ontplooide B-FAST een waterzuiveringsinstallatie na hevige overstromingen in Pakistan. Deze installatie kon tot 120.000 liter water per dag zuiveren in een regio waar 33 miljoen mensen getroffen werden. Daarnaast doneerde B-FAST ook shelter items.

2023 is nu al een bijzonder jaar voor B-FAST. Voor het eerst werd er door B-FAST een groot veldhospitaal van het type “EMT-2” ontplooid in het buitenland, kort na de aardbevingen in Turkije. In het totaal werden meer dan 3.500 patiënten verzorgd in een veldhospitaal dat mogelijk gemaakt werd door meer dan 200 B-FAST vrijwilligers. Een veldhospitaal EMT-2, zo groot als een voetbalveld, bestaat uit een onder andere een operatie-kwartier, een materniteit-afdeling, radiologie, een spoeddienst en een apotheek. Nog recenter, na de overstromingen in Noord-Italië, stuurde B-FAST een team van experten om lopende pompoperaties te ondersteunen. Dankzij de module “High Capacity Pumping” en het werk van de 14 B-FAST-experten op het terrein is meer dan een miljoen kubieke meter water afgevoerd, wat overeenkomt met 400 olympische zwembaden.

Pakistan

Turkije

Italië

Zodiac

Isuzu

Pakistan

Turkjie

Italië

Zodiac