B-FAST: snelle interventies in het buitenland

B-FAST, het Belgian First Aid and Support Team, is het noodhulpmechanisme van de federale overheid voor rampen in het buitenland. Het is een interdepartementale structuur waarbij diensten van de Eerste Minister, Defensie, Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken, Volksgezondheid, Ontwikkelingssamenwerking en BOSA betrokken zijn.

Wanneer zich in het buitenland een ramp voordoet en de overheid van het getroffen land België om hulp vraagt, zal B-FAST zo snel mogelijk onderzoeken of hulp kan worden geboden. Hiervoor beschikt B-FAST onder andere over verschillende interventiemodules: Flood Rescue Using Boats (FRUB), Emergency Medical Team (EMT), Water Purification System (WPS)

Ook B-FAST heeft het afgelopen jaar de impact ondervonden van de wereldwijde pandemie veroorzaakt door COVID-19. Dit resulteerde in een snelle opeenvolging van missies waarbij covid-gerelateerde hulpgoederen (mondmaskers, medisch materiaal, medicijnen, zuurstofflessen, generatoren…) bezorgd werden aan Guinee, Jordanië, India, Nepal en Oekraïne. Slovakije werd dan werd dan weer bijgestaan door een klein medisch team, dat in samenwerking met enkele Deense collega’s extra capaciteit kon creëren op de afdeling intensieve zorgen van een Slovaaks ziekenhuis.

De wereldwijde gezondheidscrisis vermeed echter niet dat ook andere rampen zich voltrokken. Na de verwoestende explosie in de haven van de Libanese hoofdstad Beiroet, werd B-FAST geactiveerd om dringende medische en humanitaire goederen ter plaatse te brengen. B-FAST stuurde ook hulpgoederen naar het Griekse eiland Lesbos, na de brand die was uitgebroken in het opvangcentrum voor asielzoekers in Moria.

Meer info op www.b-fast.be.

Medisch team staat klaar om te vertrekken naar Slovakije.

Belgische zaakgelastigde overhandigt hulpgoederen aan de Minister van Buitenlandse Zaken van Guinee.

Belgische hulpgoederen in Kathmandu, Nepal.

Isuzu en Unimog.