(INTER)NATIONALE SAMENWERKING

Elke dag zetten duizenden Belgische militairen zich in voor onze veiligheid, zowel in binnen- als buitenland. Van hun dagelijkse toewijding en paraatheid in België tot bijdragen aan internationale operaties en missies wereldwijd.

Versterking van de NAVO aan de oostgrens

Om haar vastberadenheid te tonen, versterkte de NAVO haar aanwezigheid in Oost-Europa. Belgische militairen dragen bij aan deze inspanningen zowel op het land (Forward Land Forces, voordien gekend als Enhanced Forward Presence), in de lucht (Baltic Air Policing, Enhanced Air Policing Mission, Enhanced Vigilance Activities) als op zee (Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 en 2 en Standing NATO Maritime Group 2). 

De tweede en grootschalige Russische inval in Oekraïne in februari 2022 benadrukte nogmaals de noodzaak hiervan. Als trouwe bondgenoot van de NAVO ontplooide België in het kader van de NATO Response Force in enkele dagen tijd een “Combined Arms Task Sub Group” van ongeveer 250 militairen in de schoot van het Franse “Spearhead Battalion”. Ook dit jaar draagt Defensie bij aan de Forward Land Forces Battle Group (FLF BG) van de NAVO, zowel in Roemenië als ook in Litouwen. Intussen zet de Marinecomponent haar inzet in de NATO Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) verder en staat onze Medische Component steeds paraat om de fysieke en mentale gezondheid van het personeel, zowel vóór, tijdens, als na elke militaire opdracht, te waarborgen.

Vredesmissies en humanitaire operaties

Onze militairen zijn ook op vele andere plekken in de wereld actief, waar ze onder meer deelnemen aan vredesmissies, trainingsmissies en humanitaire operaties, hoofdzakelijk in Afrika en het Midden-Oosten.

Hulp aan de Natie

Ook in eigen land stellen onze Belgische militairen zich dagelijks ten dienste van hun medeburgers. Tijdens grote crisissen als de aanslagen van 2016, de coronapandemie, of na de overstromingen van juli 2021. Maar ook op dagelijkse wijze met onder meer het militair hospitaal en haar brandwondencentrum, de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO), de bewaking van onze territoriale wateren, de Search and Rescue-helikopters aan de kust, de bewaking van het Benelux-luchtruim of de nieuwe snelle reactiemacht “PROTER” (PROtection TERritoriale), inzetbaar in geval van een ramp. Op elk moment van de dag staat het defensiepersoneel paraat voor de veiligheid van alle Belgen.