(INTER)NATIONALE SAMENWERKING

Of het nu in Europa, Afrika of het Midden-Oosten is, de bijdrage van Defensie aan mondiale veiligheidsuitdagingen neemt vele vormen aan, vaak in partnerschap met onze belangrijkste bondgenoten. Ook in België is de hulp aan de Natie gebaseerd op waardevolle samenwerkingen met de civiele autoriteiten.

De oostgrens van de NAVO

België neemt actief deel aan de versterking van de oostflank van de NAVO door enkele honderden militairen uit te zenden naar Roemenië en Litouwen in het kader van de Forward Land Forces. België verzekert samen met haar bondgenoten sinds 2004 de veiligheid van het Baltische luchtruim met haar F-16’s. Het 20-jarig jubileum van Baltic Air Policing werd afgelopen maart herdacht.

Tegelijkertijd blijven de operaties van de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1) en de Standing NATO Maritime Counter Mine Group 1 en 2 (SNMCMG1) de aanwezigheid van de NAVO op zee versterken.

Ook biedt de militaire bijstandsmissie van de EU ter ondersteuning van Oekraïne (EUMAM UA) opleidingsprogramma’s voor onder meer Oekraïense gevechtspiloten, mijnopruiming en beheer van explosieven. De Medische Component zorgt voor, tijdens en na elk van deze opdrachten voor de fysieke en mentale gezondheid van het Defensiepersoneel.

Rest van de wereld

In de Democratische Republiek Congo is Defensie betrokken bij de training en ondersteuning van de Congolese snelle interventiebrigade, alsook bij educatieve en medische projecten. Door haar vele bilaterale partnerschappen in Afrika draagt Defensie bij tot de internationale inspanningen voor een duurzame vrede en veiligheid.

In het Midden-Oosten speelt de Marine een actieve rol in missies om de vrijheid van scheepvaart en de maritieme veiligheid te verzekeren. Zo helpt ons land mee de vrijheid van navigatie te garanderen in de Straat van Hormuz (Operatie EMASoH) en in de Rode Zee (Operatie EUNAVFOR ASPIDES).

Defensie levert ook meerdere stafofficieren in verschillende hoofdkwartieren van Operation Inherent Resolve, die strijden tegen Islamitische Staat in Irak en Syrië. We zorgden ook voor luchttransport van humanitair materiaal naar de Gazastrook, het droppen van humanitaire hulp als onderdeel van de missie Cerulean Skies en de repatriëring van landgenoten uit de regio.

En in België?

Bepaalde missies van Defensie hebben rechtstreeks betrekking op ons land. Onze schepen bewaken de kust en onze F-16’s bewaken het luchtruim van de Benelux in het kader van de Quick Reaction Alert (QRA)-missie. Jaarlijks komt de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) meer dan 3.500 keer tussenbeide. En natuurlijk aarzelt Defensie niet om het land te steunen in geval van een grote crisis, of het nu gaat om terroristische aanslagen, de Covid-19 pandemie of overstromingen. De term “hulp aan de Natie” is nog nooit zo toepasselijk geweest.