TRANSFORMATIE VAN DEFENSIE: OVER ALLE COMPONENTEN HEEN

Transformatie van Defensie: over alle componenten heen

In een snel evoluerende wereld past Defensie zich voortdurend aan om adequaat te reageren op elke nieuwe uitdaging. Deze diepgaande transformatie focust op de vernieuwing van het materieel, de rekrutering en opwaardering van het personeel en de steun van de Belgische industrie bij de ontwikkeling van defensiecapaciteiten.

Te land

In de huidige geopolitieke context is de modernisering van de Landcomponent cruciaal om nieuwe dreigingen het hoofd te kunnen bieden. Het project CaMo (Capacité Motorisée), de operationele samenwerking tussen de gemotoriseerde eenheden van België en Frankrijk, vormt hier het fundament van. De komende jaren zal de Landcomponent worden uitgerust met een hele reeks nieuwe voertuigen, waaronder de CAESAR (een zelfaangedreven artilleriesysteem met een 155 mm kanon dat tot 40 kilometer ver kan vuren), de Griffon pantservoertuigen in drie verschillende types, de gepantserde gevechts- en verkenningsvoertuigen Jaguar en de Falcon commando- en liaisonvoertuigen (CLV).

Ter zee

Ook de Marine krijgt een boost met de komst van negen nieuwe vaartuigen in het kader van de binationale samenwerking tussen België en Nederland, die de komende jaren gezamenlijk hun militaire vloot vervangen. Zes nieuwe Belgische mijnenbestrijdingsvaartuigen zullen onze zeeën veiliger maken, terwijl een derde patrouilleschip de maritieme bewakingscapaciteit zal verhogen.

In 2030 en 2031 zullen twee gloednieuwe fregatten de vloot vervoegen. Deze geavanceerde schepen zullen onze maritieme capaciteiten aanzienlijk vergroten, de veiligheid van onze kusten en havens garanderen en de Belgische belangen op zee verdedigen.

In de lucht

Eind december 2023 rolde de eerste Belgische F-35A Lightning II van de band in de Verenigde Staten en in mei 2024 vond de allereerste vlucht plaats. Deze hypermoderne gevechtsvliegtuigen van de 5de generatie zullen onze huidige 4de generatie F-16’s vervangen. Momenteel worden de Belgische piloten en technici opgeleid in Luke Air Force Base in Phoenix, Arizona. Volgend jaar worden de eerste toestellen in Florennes verwacht, terwijl Kleine-Brogel in 2027 aan de beurt zal zijn. In beide vliegbasissen wordt momenteel dan ook druk gewerkt aan de nodige nieuwe infrastructuur.

Begin dit jaar verwelkomde de Luchtcomponent de laatste Airbus A400M Atlas. Met dit achtste en laatste toestel is de binationale vloot met Luxemburg nu compleet. Daarnaast werd de infrastructuur voor de MQ-9B SkyGuardian, een op afstand bestuurd onbemand vliegtuigsysteem, recent in gebruik genomen in Florennes. Recent werd ook de aankoop van vijftien Light Utility Helicopters (LUH) van het type H145M goedgekeurd. Defensie vernieuwt haar helikoptervloot en breidt hiermee haar luchtmobiele medische evacuatiecapaciteit en tactische transportcapaciteit uit.

In de kazernes

Defensie moderniseert ook haar militaire sites. In verschillende kazernes werd reeds nieuwe infrastructuur ingehuldigd of zijn er renovatieprojecten gepland. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan de oprichting van het nieuwe Hoofdkwartier van Defensie en de bouw van de Kwartieren van de Toekomst die moeten bijdragen aan een betere regionale spreiding.

En in de virtuele wereld

Cyber Command evolueert verder naar een volwaardige Cybercomponent die in nauwe samenwerking met andere nationale veiligheidsinstanties en partnerlanden de digitale veiligheid van ons land moet verzekeren. Dit jaar werd de Cyber Defence Factory ingehuldigd, de eerste officiële vestiging van Cyber Command in een civiele omgeving, met als doel innovatieve projecten te ontwikkelen in samenwerking met universitaire, industriële en onderzoekspartners.